Ülkemizde Futbolun Doğuşu

Ülkemizde futbolun doğuşunun ilk kez 19. yüzyılın son çeyreğinde oynandığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde Selanik’te başlayan ilk yangın zamanla Bornova çayırlarına sıçradı.

İlk futbol kulübü ise İngilizler tarafından İzmir’de kurulmuştur. Daha sonra İstanbul’a yayılan bu güzel salgın, Kadıköy ve Moda çayırlarını da etkileyerek neredeyse tüm şehrin dikkatini çekmeyi başardı.

1897’de İzmir’den gelen karışımla İstanbul’dan gelen karışımın buluşması, Türk topraklarındaki ilk futbol maçı olarak tarihe geçti.

İlk Türk futbol takımı ise Fuad Hüsnü Bey ve Reşat Danyal Bey tarafından dönemin casuslarından kaçmak için kurulan ‘Siyah Çorap’ oldu. Bu takımın 1901 yılında çoban çayırında Rumlarla oynadığı maç, bir Türk takımının ilk futbol maçı olarak kayıtlara geçmiştir.

İstanbul’da yaşayan İngilizlerin başını çektiği ve Yunanlıların da katılımıyla genişleyen futbol sevgisi, birbiri ardına futbol kulüplerinin kurulmasına neden oldu.

İstanbul’da bir futbol ligi kurulması, futbolun bu coğrafyada yaygınlaşacağının ilk işaretiydi. Türk gençliğinin bu yeni kurulan takımlara olan ilgisi, “Neden bir futbol takımı kurmuyoruz?” fikrine dönüştüğünde. Zamanla ilk resmi futbol takımımız ortaya çıktı. 1905 yılında Mekteb-i Sultani’nin onuncu sınıf öğrencileri, arkadaşları Ali Sami Yen’in önderliğinde Galatasaray’ı kurdular. 1905-1906 sezonunda İstanbul Ligi’ne katılan Galatasaray, 1907-1908’de kazandıkları ilk şampiyonluk ile Türk futbol tarihine bambaşka bir başlangıç ​​yaptı. Ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın takip etmesiyle Türk futbolu yeni bir boyuta geçmeye başladı.

Türkiye’de futbolun gelişmeye başladığı dönem 1908-1923 arasıdır.

II. Meşrutiyet sonrası özgürlük ortamında yeni timler kurulurken, Türk timleri ciddi anlamda varlıklarını teyit ettiler. İstanbul’dan sonra İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa, Adana ve Trabzon illerinde futbol hızla yayılmaya başladı. Pazar Ligi, Cuma Ligi, İstanbul Türk Eğitim Derneği Ligi ve İstanbul Şampiyonluk Ligi bu dönemin önemli organizasyonlarıydı. Ardından gelen savaşlar ile futbol yaklaşık 11 yıl sekteye uğradı.

Erken cumhuriyet dönemi, Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi futbolda da ilk büyük hareketlerin yaşandığı bir dönüşüm süreciydi. Yeni bir milletin temelleri zaferin estiği rüzgarla atılırken, modernleşme ve ileri dünya medeniyetleri seviyesine ulaşma hedefi bu yeni milletin ilk hedefidir. Bilim, sanat ve spor dahil her alanda yeni bir yapılanma ve eğitim var.

Kaynak: https://innoviasuites.com/

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu