İtalya’daki Üniversitelerin Türkiye Denkliği Var mı?

Yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin en merak ettiği konulardan biri alacakları diplomaların Türkiye’de denkliğinin olup olmamasıdır. Türk öğrencilerin okumak için en fazla tercih ettiği ülkeler arasında İtalya’da bulunur. Bu ülke, yaşantısı, eğitim seviyesi, maliyetinin düşük olması gibi sebeplerle öğrencilere cazip gelir. Bu nedenle öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biridir. İtalya’da okumak ile ilgili olarak Pava Education firmasından danışmanlık alabilirsiniz. İtalya’da okumak isteyen öğrenciler diplomalarının denkliği olup olmadığını merak eder.

İtalya’dan Alınan Diplomaların Türkiye Denkliği Var Mı?

Yurtdışındaki üniversitelerin eğitim kaliteleri için Yükseköğretim Kurumunun belirlediği birtakım kriterler bulunur. Bu kriterler ile öğrencilerin okuyacakları bölümlerin Türkiye’de denkliğinin olup olmadığının belirlenmesi mümkündür. Bu durum YÖK denkliği olarak isimlendirilir.

Üniversitelerin yapısı, eğitim programları, öğretim kadrosu baz alınarak üniversitelerin diplomalarının Türkiye’de tanınıp tanınmayacağına karar verilir. Bunun yanında üniversitelerin hangi ülkelerde olduğu da önemli konulardan biridir. Çoğunlukla devlet üniversiteleri ile köklü bir geçmişi olan üniversitelerin denklik durumu YÖK tarafından kabul edilir.

Denklik durumu yalnızca Türkiye değil, diğer ülkeler için de geçerli olan bir durumdur. Bologna Süreci ise 29 ülkenin ortak yayımladığı ve durumun kontrol altına alınmasını sağlayan bir bildiridir. Ülkemizde 2001 yılında Bologna Sürecine dahil olmuştur.

YÖK Denkliği Koşulları Nelerdir?

İtalya’dan alınan diplomaların Türkiye denkliğine bakılırken ilgili üniversitelerin kazanımları açısından Türkiye’de bulunan yüksek eğitim kurumlarının verdiği ön lisans, lisans, yüksek lisans diplomaları ile eş değer olup olmadığına bakılır. Burada temelde yurt dışında alınan eğitimlerin, zorunlu ders ve içeriklerin, Türkiye’de aynı bölümde bulunan zorunlu ders ve içeriklere uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Uygunluk durumu yeterli ise o zaman diploma ve üniversiteye denklik verilir. Uyum olmaması halinde öğrenciler eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede alabilir. Bir diğer seçenek ise Türkiye’de denklik sınavına girmektir. Denklik sınavında öğrencilerin 100 üzerinden 50 alması halinde diplomalarına denklik verilmesi mümkündür. Pava Education konu ile ilgili danışmanlık hizmeti vererek, dünyanın en prestijli üniversitelerinde eğitim şansını yakalayabilirsiniz.

Denklik ile ilgili olarak Avrupa Birliği Süreci ile Bologna Anlaşması YÖK tavrının olumlu olarak ilerlemesine sebep olmuştur. Avrupa Birliği ülkelerinden alınan diplomalarda denklik ile ilgili sorunlar yaşanmaz. Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerin diplomalarının tanınması konusunda da büyük problemler görülmez.

İtalya Üniversiteleri Açısından YÖK Denkliği Süreci Nasıldır?

İtalya’daki üniversitelerde okuyan öğrenciler okullarını bitirdiklerinde YÖK denkliği başvurusunda bulunabilir. Bunun sonucunda ise İtalya’dan alınan diplomaların Türkiye denkliği de alınmış olur. Ancak denklik alabilmek için birtakım koşullar vardır. Öğrencilerin İtalya’da aldıkları eğitimlerin ders içerikleri Türkiye’de aynı bölüm ile uyumlu değilse o zaman öğrencilerin denklik sınavına girmesi gerekebilir. Ancak Dünya üniversite sıralamasında olan üniversitelerin bazıların öğrenciler en az ilk 1000 içerisinde olması durumunda denklik sınavına girmesine gerek kalmaz. Bu sıralamalar;

  • CWTS Leiden Ranking
  • Times Higher Education (THE)
  • University Ranking by Academic Performance (URAP)
  • QS World University Rankings
  • Academic Ranking of World Universities (ARWU) şeklindedir.

Bu üniversitelerden birinde ilk 1000 içerisinde olan öğrenciler denklik sınavına girmek zorunda değildir. Bu nedenle İtalya YÖK denkliği alacak olan öğrenciler için bu durum çok büyük bir avantajdır. İtalyan üniversiteleri içerisinde bu sıralama içerisinde bulunan pek çok üniversite bulunur. Pava Education, İtalya’da okumak isteyen öğrencilere konu ile ilgili detaylı bilgilendirmeler yapmaktadır. YÖK denkliği almak özellikle günümüzde çok kolaydır. Denklik online bir şekilde de alınabilir. Bunun için e-devlet üzerinden denklik işlemleri gerçekleştirilmelidir. https://pavaedu.com/bolumler/ sitesinden konu ile ilgili hizmet alabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu