Damla-Damlama Sulama

Çiftçiler ekinlerini yetiştirirken sıklıkla damlama sulama sistemlerine başvurur.

Çiftçiler ekinlerini yetiştirirken sıklıkla damlama sulama sistemlerine başvurur. Ekinlerin en doğru şekilde suyu alarak, hızlı bir şekilde büyümesi için emek veren çiftçiler neden bu sulama sistemini tercih ediyor?

Damlama Sulama Sistemi Nedir?

Teknik özelliklere sahip olduğu için damlama sulama adını bu özelliğinden alıyor. Suyun direkt olarak, damlacıklar hâlinde, ekinin kök bölümüne verildiği sistem damlama sulama sistemleriyle anılıyor.

Bu sulama sisteminde sulama sık sık, azar azar sulamaya dayanıyor. Gübre verilen veya henüz gübrelenmeyen toprakta kullanılan bu sulama türü, suyun basıncı en düşük seviyelerde oluyor. Bu sulama tekniği daha önceleri seralarda yapılıyordu. Ancak günümüzde damlama sulama sistemleri açık havada da kullanılıyor.

Damlama Sulama Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Damlama sulama sistemlerinin sahip olduğu avantajlar dezavantajlarından oldukça fazla. Tasarruf getirileri ile çiftçilerin tercihi olmaya başlamıştır. Zaman ayarlı olan damlama sulama sistemleri çiftçilerin günün her saatinde sulama yapmalarına imkân sağlıyor.

Bu sistem rüzgar hızına bağlı değildir. Bu durum çiftçilerin işini oldukça kolay hale getiriyor. Daha az su kullanılıyor. Bu ekinde herhangi bir stres oluşturmuyor. Düşük basınç kullanıldığı için enerji tasarrufu elde ediliyor.

  • Damla sulama yapılan toprak 2-3 hafta erken olgunlaşıyor.
  • İş gücünde büyük azalma meydana geldiği için çiftçinin gideri de büyük oranda azalıyor.
  • Tüm alanda sulama olmadığı için etrafta yabancı ot kesinlikle ortaya çıkmıyor.
  • Bu sistem doğayı da koruyor. Bu sistem sayesinde toprak sertleşmesi ortaya çıkmıyor.
  • Ekinin kalitesi büyük ölçüde artış gösteriyor. Kullanılabilir toprak suyundan oldukça verimli bir şekilde yararlanıla biliniyor.
  • Su ve gübre dağılımı bu sulama sisteminde eşit olarak dağıtıldığı için tek elde hasat yapılabiliyor.

Damla sulama sistemlerinin sahip olduğu daha çok avantaj bulunuyor. Bu avantajları sayesinde tarım sektöründe oldukça fazla tercih ediliyor. Bu sulama sistemi ile çiftçi büyük oranda tasarruf etmiş oluyor.

Damlama Sulama Sistemi Ekipmanları Nelerden Oluşuyor?

Damlama sulama sistemi ekipmanları arasında su ve gübre süzgeçleri, basınçölçerler, vana ve gübreleme tankı bulunuyor.

  • Ana boru hattı: Kontrol ünitesi üzerinden geçen boru hattı, suyu yan boru hattına doğru iletiyor.
  • Yan ana boru hattı: ana borudan aldığı su ile laterrallere doğru ilerliyor. Bazen toprağın yüzeyinden giden yerde, polietilen boru kullanılıyor. Toprağın altında giden döşemelerde pbc veya galvaniz gibi malzemeler kullanılıyor.

Lateraller damlatıcının bağladığı boru hattına lateral deniliyor. Toprağın yüzeyinden giden lateraller, plastik malzemeden üretilmiş damlatıcılara bağlanıyor. Bu lateraller 12 ila 32 cm çapına sahiptir.

Damlama Sulama Nasıl Yapılır?

Damlama sulama işlemi için öncelikli olarak boru döşemesi yapılır. Bu boru döşeme işleminde borunun kırılmaması gerekiyor. Ardından filtre sistemleri kuruluyor. Sisteme su verilerek damlama sulama başlamış oluyor. Su sisteme verilmeden önce vanalar açılmış oluyor. Sulama yapılacak yerde vanalar açılarak diğerleri kapatılmış oluyor. Damlama sulama sisteminde en az 30 dakika boyunca su verilip temizleniyor.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu