Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir ?

Araç değer kaybı olarak adlandırılan durum trafik kazalarına bağlı olarak ortaya çıkar. Kazaya karışan taraflardan az kusurlu ya da kusursuz olan kişi aracında oluşan hasar nedeni ile değer kaybı talebinde bulunabilir. Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir ? Öğrenilmek istenir.

Araçta oluşan hasarlar nedeni ile aracın ikinci el piyasasında satış değeri düşer. Bu durumda da araç sahibi vasıtasında yaşanan bu değer kaybının telafisi kusurlu olan tarafın sigorta şirketinden talep eder. Bunun için öncelikle raporların hazırlanması gerekirken sigorta şirketine bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekir.

Hazırlanacak dilekçe ile birlikte bir ihtarname çekilirken sigorta şirketinin buna 15 gün içerisinde yanıt vermesi gerekir. Sigorta şirketinin vereceği cevap istenilen nitelikte olmadığında ise Sigorta Tahkim Komisyonu devreye girmektedir.

Bu durumda da Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat aşamasına geçilir. Süreç yeniden dilekçe verilerek ilerlerken komisyonda istenilen cevabın alınamaması dava açma hakkını doğurur. Kazaya karışan taraflardan az kusurlu veya kusursuz olana tanınan bu hak aracılığı ile araçta oluşacak değer kaybı talebi gerçekleştirilebilir.

Dilekçe verilerek yapılan başvurular da bir hukuk yolu olurken bu müracaatların istenilen yanıtları vermemesi durumunda bir diğer hukuk yolu mahkemeye başvurmak olur. Araç değer kaybı talebinde bulunacak olan tarafın taşıması gereken koşullar olur.

Değer kaybı şartları arasında başvuru sahibinin kusursuz ya da az kusurlu olan taraf olması ilk sırada yer alır. Bunun yanı sıra araçta oluşan hasarın bulunduğu bölgede daha önce bir onarım gerçekleşmemiş olmalıdır. Hasarın tarafsız bir eksper raporu ile belgelenmiş olması gerekir. Araç değer kaybı talebinde bulunacak olan kişinin bunları ispat etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Trafik kazalarında sigorta şirketinin rücu hakkı bulunurken rücu hakkı cayma hakkı olarak da bilinir. Sigorta şirketi rücu hakkını kullanacağı zaman öncelikle hasar tazminatını ödemiş olmalıdır. Bununu ardından sigorta şirketi dava açabilmektedir. Bu sayede de rücu hakkını kullanabilir.

Değer kaybı davası açılacağı zaman ilk iki aşamanın geçilmiş olması gerekir. Sigorta şirketine ve ardından da Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan başvuruların istenilen sonucu vermemesi durumunda hukuk yoluna başvurarak dava açılabilmesi mümkün olur.

Dava açılacağı zaman aracın işleteni , araç sahibi , sigorta şirketi , araç sürücüsü muhatap alınabilir. Dava zamanaşımı süresi bu aşamada dikkate alınması gerekenler arasındadır. Dava iki yıllık zamanaşımı süresi aşılmadan önce açılmalıdır. Sigorta şirketi için açılacak davalar Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapılarak açılır. Kişilere açılan davalarda ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu