İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan kara mantar hastalığı Meksika’ya da sıçradı

Sağlık yetkilileri, hastanın enfeksiyon nedeniyle sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiğini, ayrıca beynin de etkilenmesinin an meselesi olduğunu belirtti. Ayrıca hastanın hayati riskinin yüksek olduğu bildirildi.

Dünya genelinde Covid-19 salgınıyla mücadele devam ederken, bir yandan da insan sağlığını olumsuz etkileyen kara mantar hastalığının daha fazla insana sıçramaması için mücadele veriliyor. Hastalık özellikle Hindistan’da gittikçe yayılıyor. Her gün binlerce insanın virüse yakalandığı ülkede, şimdi de kara mantar hastalığı nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı.

Normalde nadir görülen ve mukormikoz olarak da bilinen bu enfeksiyonda hayatta kalma ihtimali yüzde 50 olarak kayıtlara geçiyor. Bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa hayata tutunabiliyor.

Doktorlar, hastalığın Covid-19 tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastaları risk grubunda görülüyor.

Doktorlar, kara mantar enfeksiyonunun, Covid-19 hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıktığını ifade etti.

Kara mantar (mukormikoz) nedir?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu