Damperli Dorsenin En Çok Kullanıldığı Alanlar

Kelime anlamı olarak damper; amortisör yani titreşim ve sesi azaltmak için kullanılan eleman anlamına gelmektedir. Kamyonlarda ve yük taşıyan araçlarda kasa kısmını kaldırmaya yarayan ve kamyonun ağırlığını dengede tutmayı sağlayan mekanizmadır.

Dökme yükler için özel tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir. Silobas, tahıl, toz çimento, un, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılan özel tasarım dorsedir. Damper dorseler 25 ile 55 metreküplük taşıma kapasitesine sahiptirler. Özel sac ve çelikten üretilen Damper Dorseler, ihtiyaca göre farklı özellik ve kapasitelerde imal edilmektedir.

Damper dorse çeşitli alanlarda kullanılabilir. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse:

– Küvet Tipi Damper Dorse; Genellikle Hafriyat taşıma amaçlı kullanılır. Küvet tipi damper dorsenin gövdesi  aşınmaya ve darbelere dayanıklı çelik sacdan üretilir. Arka kapağın hidrolik olması opsiyoneldir.

– Kutu Damper Dorse; Bu tür damper dorseler yurtdışında genel amaçlı kullanıma uygundur. Şekli sebebiyle kenarı destekli KUTU şeklindedir.

– Hurda Damper Dorse; Adından da anlaşılacağı üzere hurda taşıma amacına yönelik damper dorse türüdür.

– Yana Devirmeli Damper Dorse; Çeşitli yükler için yan alana boşaltım amacı ile  kullanılır.

– Küvet Tipi İzoleli Damper Dorse; Soğuk ülkelerde sıcak asfalt karışımının soğumasını önlemek amaçlı kullanılır. Arka kapak hidrolik olarak tercih edilir.

– Kapaklı Damper Dorse; Kapaklı taşımaya uygun olan malzemelerin taşınması için kullanılan kapaklı damper dorseler, lojistik sektöründe fazlasıyla aktif bir şekilde tercih edilmektedir. Temelde basit bir yapıya sahip gibi görünüyor olsa da kapaklı damper dorsenin özellikleri oldukça fazladır. Özellikle şehirlerarası ağır yük taşımacılığı için en uygun olan dorse olarak  kapaklı damper dorse önerilmektedir.

Damper dorseler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Autoline Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu