Ankara ev fiyatlarında artış sürüyor! Kiralık ev fiyatları ne kadar?

Ankara genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 27,8 oranında artış kaydetti. Diğer yandan yılın ilk sekiz ayında Ankara’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 oranında azalarak 77 bin 822 adede geriledi.

Emlak fiyatlarında geçtiğimiz sene başlayan artış trendi sürüyor. Aydın ili son 12 ayda konut değerinin en fazla artış gösterdiği kentimiz olurken onu sırasıyla Muğla ve Antalya kentleri izledi. Konut fiyatlarında son bir buçuk senede yaşanan yükselişin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimiz başta olmak üzere birçok kentteki kira bedellerinde enflasyon oranlarının üzerinde artışlar görülüyor. Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlıyor olması, salgınla birlikte beklemeye alınan kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmeye başlaması, artan yabancı nüfusu gibi belirleyici etkenler fiyatların artmasında etkili oldu. Diğer taraftan son bir yılda ciddi ölçüde artan emlak fiyatlarının kademeli şekilde kiralara yansımasının kaçınılmaz olduğunu da unutmamak gerek. Türkiye geneli konut satış rakamı yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 oranında düşüş sergileyerek 801 bin 995 adede geriledi. Ayrıca, konut satışlarında talep ikinci ele kaymış durumda. Ocak-Ağustos döneminde ikinci el konut satışların toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 70’e ulaştı. Bununla birlikte yabancıların Türkiye emlak piyasasına ilgisi yeniden canlandı. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından döviz kurlarının tekrar tırmanışa geçmesi, Türkiye’deki emlak fiyatlarını yabancılar için daha da cazip hâle getirdi. Yükselişe geçen döviz kurlarının etkisiyle yabancılara konut satış rakamlarının bu yıl tarihi rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Diğer yandan salgının her yönüyle hayatımız üzerinde yarattığı etki konut tercihlerimizde de büyük değişimlere neden oldu. Uzaktan çalışma modeli büyük yaygınlık kazanırken bazı şirketler bu modeli kalıcı hâle getirmeye karar verdiler. Kısıtlama dönemlerinde çocukların uzaktan eğitimle ders görmeleri yaşam alanlarında yeni ihtiyaçlar ortaya çıkardı. Konutlar artık barınma işlevini yerine getirmenin ötesinde daha fonksiyonel mekanlara dönüştü. Büyük kentlerde geniş balkonlu, bahçesi olan ya da yeşil alanlara yakın evler daha fazla tercih edilirken bir kısım insan da şehir hayatından uzaklaşıp Ege ve Akdeniz Bölgelerinin sahil şeridinde yer alan kent ve kasabalara yerleşmeyi tercih ettiler.

Ankara satılık ev fiyatları ne kadar?

Ankara satılık ev fiyatları ortalaması Eylül ayında 3+1 daireler için 339.000 TL oldu. Ankara ilinde satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 27,8 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre Çankaya’da satılık daire fiyatları yıllık yüzde 25,7 oranında artış gösterdi. Çankaya ilçesinde 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 458.500 TL seviyelerinde gerçekleşti. Keçiören’de satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 30,4 artış sağlarken 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 331.000 TL düzeyinde seyretti. Mamak’ta konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 26,1 oranında artış kaydetti. Mamak ilçesinde 3+1 dairelerin Eylül ayı fiyatları ortalama 266.000 TL şeklinde oluştu. Etimesgut satılık daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 29,3 artış gösterirken 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 354.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Ankara Yenimahalle satılık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,5 oranında arttı. Yenimahalle ilçesinde Eylül ayı ev fiyatları ortalaması 3+1 daireler için 446.500 TL oldu. Sincan satılık daire fiyatları yıllık yüzde 27,2 oranında artış sergilerken 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 278.000 düzeyinde oluştu.

Ankara kiralık ev fiyatları ne kadar arttı?

Kiraların yıllık bazda en çok artış gösterdiği ilçe Gölbaşı oldu. Çankaya’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 29 oranında artış kaydetti. Keçiören’deki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 24 oranında artış gösterirken Mamak’ta kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 21 seviyelerinde gerçekleşti. Etimesgut kiralık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 27 oranında artış gösterdi. Gölbaşı kiralık ev fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 46 düzeyine ulaştı. Ankara kiralık ev fiyatları son bir yılda il geneli için ortalama yüzde 26 oranında artış sağladı. Ankara kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Eylül ayında 1.750 TL düzeyinde oluştu.

Ankara konut satış rakamları

Ankara ili genelinde konut satışları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,4 oranında düşüş kaydederek 13 bin 642 adede geriledi. Ankara’da satılan yeni konut sayısı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 oranında azalarak 2 bin 932 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 21,5 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Ağustos’ta 10 bin 710 adet konut el değiştirdi. Ankara Ağustos ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 62 oranında azalarak 3 bin 464 adet düzeyinde gerçekleşti. Ankara genelinde ipotekli satışların Ağustos ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 25,4 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Ağustos ayında Ankara’da toplam 10 bin 178 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,1 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk sekiz ayında Ankara genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 oranında azalarak 77 bin 822 adede geriledi. Ankara’da Ocak-Ağustos döneminde satılan sıfır konut sayısı 16 bin 297 olurken bu rakam yüzde 40,8’lik bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,9 düşüş göstererek 19 bin 412 oldu.

Ankara konut satışlarında rekor yılı 157 bin 95 satış ile 2020 senesi oldu. 2019 genelinde Ankara’da konut satışları toplam 132 bin 486 olurken 2020’de 157 bin 95 adede ulaşarak yüzde 18,6 oranında artış kaydetti. Ankara’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 41 bin 107 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 7,5 gerileme göstererek 38 bin 33 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Ankara’da ikinci el konut satışı yılda ortalama 87 bin 632 olurken bu rakam 2020’de 119 bin 62 adede çıktı. Ankara genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 73 bin 426 adet şeklinde gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri artmaya devam ediyor

Son olarak Ağustos ayı verilerine ilişkin açıklanan inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 2,6 oranında artış sergilerken yıllık olarak yüzde 44,8 düzeyinde artış kaydetti. İnşaat sektörü girdi malzemelerinin fiyatlarındaki artışlar devam ediyor. TUİK tarafından açıklanan inşaat malzeme endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,4 artış gösterdi. Bu durumun bir sonucu olarak talep düşük seyretse bile artan maliyetlerin etkisiyle konutlardaki değer artışının sürmesi bekleniyor.

Yeni yatırımlarda büyük artış var

Artan maliyetlerle birlikte son yıllarda azalan konut arzı da fiyatları etkileyen önemli bir unsur. Mevcut ekonomik görünüme rağmen sektörde hükümetin geçen sene uyguladıklarına benzer şekilde konut satışlarını teşvik edecek düşük faizli kredi kampanyaları devreye sokabileceğine dair büyük bir beklenti var. TUİK verilerine göre belediyeler 2018’de yaklaşık 669 bin adet daire için yapı ruhsatı verirken bu rakam 2019’da 325 bin adede gerilemişti. 2020’de ise önceki yıla göre yüzde 68,5 artış sergileyerek 547 bin düzeyine ulaştı. Bu yılın ilk yarısında ise Türkiye genelinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artarak 328 bin 42 adede ulaştı. Sektörün yeni yatırımlara hız vermesiyle birlikte bu yıl 2018 rakamlarına yaklaşılması muhtemel. Ankara genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artarak 2 bin 344 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yalnızca yüzde 7 oranında artarak 12 bin 214 oldu. Bu dönemde yurt genelinde müstakil konut türündeki yapılar için belediyeler tarafından verilen ruhsat sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150’nin üzerinde artış gösterdi.

Global emlak arama motoru Flatfy, kiralık ev veya satılık daire arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, tüm emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu