Yunanistan’da genel grev

Atina’da işçi sendikalarının çağrısıyla gösteriler düzenlendi. Yeni tasarı nedeniyle çalışma saatleri konusunda endişe duyan işçiler, Miçotakis hükümetine tepki gösterdi.

Yunanistan’ın en büyük özel ve kamu sektörü sendikaları, toplu taşımayı durma noktasına getiren ve feribot seferlerinin durmasına yol açan bir günlük grev düzenledi.

Tasarıyı eleştirenler, hükümetin 8 saatlik çalışma gününü 10 saate çıkarmaya ve beş günlük çalışma haftasını ve toplu iş sözleşmelerini rafa kaldırmanın yanı sıra grev çağrısı yapmayı zorlaştırmaya çalıştığını savunuyor.

Tasarıyı mayıs ayında açıklayan Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümeti, değişikliğin; işçilere kendi programlarına karar verme konusunda daha fazla esneklik sunacağı, büyük ve vergilendirilmemiş kayıt dışı ekonomiyi körükleyen ücretsiz fazla mesai ve kayıt dışı çalışma ile mücadeleye yardımcı olacağı belirtiliyor.

Tasarının en tartışmalı kısmı, çalışanların bir günde 10 saate kadar, diğer gün ise daha az çalışmasına izin veriyor. Tasarı, ayrıca çalışanların mesai saatlerini gerçek zamanlı olarak izlemek için “dijital çalışma kartı” getirme ve yasal fazla mesaiyi yılda 150 saate çıkarma hakkı verecek.

Sendikalar, işverenlerin işçileri daha uzun çalışma saatlerini kabul etmeye zorlamasından endişe ediyor. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu