WIN EURASIA'da Endüstri Gelecekle Buluştu: 'Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası' İlk Kez İmalat Sanayi ile Tanıştı

World of Industry Fuarı, 7-10 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla imalat sanayini buluşturmak üzere kapılarını açtı.

 Türkiye, Avrupa, Asya ve Orta-Doğu bölgelerinden 500’ün üzerinde katılımcı firmanın yer aldığı fuarı, dünya genelinden ortalama 100 ülkeden 39 binin üzerinde sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. 

İmalat sanayinin otomasyon ve robotik teknolojilere dönüşümünde öncü rol üstlenen WIN EURASIA’da bu yıl 5G teknolojisi ile desteklenen ve metaverse aracılığıyla kontrol edilebilen ‘Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası’ ilk kez 5G Arena’da kamuoyuna tanıtılıyor.

Dünyanın en önemli endüstriyel ticaret fuarı olan HANNOVER MESSE’nin bölge pazarındaki temsilcisi olan WIN EURASIA Fuarı, 7 Haziran’da İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen resmi açılış töreni ile ziyarete açıldı. Tören, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, MAKFED Başkan Yardımcısı M. Sefa Targıt ve Deutsche Messe AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Arno Reich’in ve WIN EURASIA destekçisi sivil toplum örgütleri, katılımcı firma temsilcileri, sektör profesyonelleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.

HANNOVER MESSE VE WIN EURASIA GÜÇLÜ BİR AĞ YARATIYOR

Açılış konuşmasını yapan Deutsche Messe AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Arno Reich, “Dört gün boyunca dünyanın dört bir yanından gelen ve imalat sanayiini her yönden 360 derece temsil eden çok çeşitli sektörlerden ticaret profesyonellerini İstanbul’da aynı çatı altında ağırlamaktan mutluluk ve heyecan duyuyoruz. WIN EURASIA, 1996 yılından bu yana dünyanın en büyük 10 fuar şirketinden biri olan Almanya merkezli Deutsche Messe AG’nin Türkiye’deki fuarlarını düzenleyen Hannover Fairs Turkey tarafından organize ediliyor. Deutsche Messe AG dünyanın önde gelen fuar şirketlerinden biri. Her yıl Almanya’da ve yurtdışında başta HANNOVER MESSE olmak üzere 150’den fazla ihtisas fuarı düzenliyoruz. HANNOVER MESSE ve WIN EURASIA, sizi dünyanın dört bir yanındaki üreticiler, yatırımcılar ve ihracatçılarla buluşturan güçlü bir ağ yaratıyor. Bizler, güvenli ve son derece verimli bir ticaret ortamında yüksek standartlar sunuyoruz. Böylece, yaratılan sinerji sayesinde ticaret ağınızı genişletebilir, yeni iş birliklerine imza atabilir ve yeni ortaklıklar kurabilirsiniz. Başarılı ve ilham verici bir fuar diliyorum.” dedi. 

PANDEMİ KOŞULLARINA RAĞMEN İHRACATIMIZI SON 5 YILDA YÜZDE 9 ARTTIRDIK

MAKFED Başkan Yardımcısı M. Sefa Targıt, “WIN EURASIA Fuarı, endüstri alanında makine ve imalat sistemleri ile ilgili teknoloji ürünlerini Türkiye’de tanıtmaya ve tanımaya imkân sunan önemli bir buluşma noktamızdır. Fuarda bugünün ve geleceğin dijital çözümlerini görebileceğiz. Bu bakımdan ilginç bir fuar deneyimi yaşayacağız.” dedi. Makinelerin dünya ticaretinde çok önemli bir yer tuttuğunu ve kilit bir öneme sahip olduğunu belirten Targıt, “Makine pazarının, 2022’de yaklaşık olarak 50 milyar dolar seviyesine çıktığını hesaplıyoruz. 2022’de serbest bölgeler de dahil olmak üzere 25,5 milyar dolar ihracat yapma becerisini gösterdik. Kendi rekorumuzu kırdık. Pandemi koşullarına rağmen son 5 yılda ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 9 arttırdık.” şeklinde konuştu. 

MAKİNE ENDÜSTRİSİ ENDÜSTRİ 4.0’IN MERKEZİNDE YER ALACAK

İklim değişikliği ile mücadelede sanayi dönüşümünü şart kılan Yeşil Mutabakat sürecine de değinen Targıt, “Daha az hammadde, daha az enerji sarf ederek daha çok iş ve daha çok üretim yapan yöntemler geliştirmek, emisyonu, atığı düşük makine ve sistemler tasarlamak, yeşil enerji üretimiyle ilgili yeni teknolojiler ve sistemler ortaya çıkarmak bu ikiz dönüşümün, dijital ve yeşil dönüşümün odağına bizim sektörümüzü koyuyor. Şu anda makine sektörü Endüstri 4.0’ın etrafında dönüyor gibi dursa da bu döngü içerisinde bir süre sonra makine sektörü bu döngünün merkezine kayacak ve bütün üretim, insani ilişkiler, makine sektörünün etrafında dönecektir.” dedi.

WIN EURASIA’NIN 11 SALONA GENİŞLEME POTANSİYELİNİ GÖZLEMLİYORUZ

WIN EURASIA’nın İstanbul’da yapılan fuar süreçlerinin yüz akı olan fuarların başında geldiğini ifade eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Fuarımızın inşallah hayırlı, bereketli, bol ticaretli bir fuar olmasını diliyorum. WIN EURASIA, niteliğiyle, içeriğiyle, konseptiyle, görüntüsüyle diğer fuarların önüne çıkıyor. İstanbul Ticaret Odası olarak bu fuar merkezinin ana hissedarıyız. Kısa sürede kullanıcılarımızın çok daha konforlu bir altyapıyla fuar yapmaları imkanını sağlamak için gayret gösterdik. İnşallah İstanbul’un ve Türkiye’nin en kaliteli fuar merkezi haline gelmesi konusundaki süreçlerine devam edeceğiz. WIN EURASIA 6 salonda açıldı. Bir an önce 8 Salon, sonra mümkünse 11 Salona genişlemesi konusunda bir potansiyel olduğunu gözlemliyoruz.” dedi.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi konusunda net duruşlarını ifade eden Avdagiç, “İstanbul Dünya Ticaret Merkezi kesinlikle sadece kaliteli fuar mekânı sağlayan bir şirket misyonuyla faaliyetlerini devam ettirecektir. Onun dışında burada bu güzel fuarları yapan firmaların alternatifi bir çalışmanın içinde olmayacaktır. Bu konuda kırmızı çizgimiz vardır. Bu konudaki en önemli çözüm ortağınız olan Hannover Fairs Turkey başta olmak üzere bütün kaliteli, nitelikli fuar yapmak isteyen, büyük, küçük, orta tüm fuar organizatörleri için çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

WIN EURASIA’DA ENDÜSTRİ GELECEKLE BULUŞUYOR

WIN EURASIA’da bu yıl Türkiye ile birlikte Avrupa, Asya ve Orta-Doğu bölgelerinden 500’ün üzerinde firma katılımcı olarak yer alıyor. Sektörü domine eden başlıca ülkeler arasında yer alan Almanya, Tayvan, Çin ve Kore ise özel ülke pavilyonlarında en yeni ürün ve teknolojilerini sergiliyor. Fuar alanı büyüklüğü 28 bin m2’ye ulaşan WIN EURASIA’da bu yıl 6 salonda ‘Enerji, Elektrik & Elektronik Teknolojileri’, ‘Kaynak ve Robotik Kaynak Teknolojileri’, ‘Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi & İntralojistik Çözümleri’, ‘Endüstriyel Üretim Makinaları’ ve “Endüstriyel Otomasyon & Fabrika Otomasyon Sistemleri” sektörlerine dair ürün grupları yer alıyor. Ayrıca, 5G Arena, Metaverse ve Endüstri 4.0 Pavilyonu, Dijital Fabrikalar Özel Alanı, 5G&Endüstri 4.0 Forum Alanı gibi özel tema konsepti ile yerinde pazar araştırması, sektörel yenilikleri keşfetme, geleceğin parçası olma imkânları sunuluyor.

100 ülkeden 39 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen fuarda; bu yıl Türkiye haricinde ziyaretçi katılımı arasında Almanya, İtalya, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, İran, İsrail gibi imalat sanayi için önemli pazar ülkeleri öne çıkıyor. 

İMALAT SANAYİ ‘ENDÜSTRİ 5.0: GELECEĞİN FABRİKASI’ İLE İLK KEZ TANIŞIYOR

5G teknolojisi Türkiye’de ticarileştikten sonra ilk 5 yıl içinde 10 milyar $ sanayide katma değer oluşturacak. Bu katma değerin yüzde 40’ının endüstriyel otomasyon sektöründe gerçekleşmesi ön görülüyor. Bu kapsamda 5G teknolojisinin Türkiye sanayisine tanıtılması ve etkin bir şekilde kullanılmasında öncü rol üstlenen WIN EURASIA, bu yıl da yine bir ilke imza atarak Nokia ve Turkcell Dijital İş Servisleri iş birliği ile 5G teknolojisi tarafından desteklenen ve metaverse aracılığıyla kontrol edilebilen ‘Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası’nı tanıtıyor.  5G Arena’da sergilenecek olan 25 farklı endüstriyel 5G kullanım senaryosu, dikey sektörlerde yaratılacak katma değer ile Türkiye sanayisinde 5G’nin nasıl ticarileşeceğine örnek teşkil ediyor. Ziyaretçiler, fabrikaların en çok ihtiyaç duyduğu 5G kullanım örneklerini WIN EURASIA’da fuar süresince deneyimleme şansı yakalayacak.

ALIM HEYETİ PROGRAMINA 10 ÜLKEDEN 200’Ü AŞKIN SATIN ALMACI KATILIYOR

Her yıl katılımcı ve ziyaretçileri için milyonlarca Avro iş hacmi yaratılmasına katkı sağlayan WIN EURASIA, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) iş birliği ile Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapıyor. Alım Heyeti Programı kapsamında İran, İtalya, Cezayir başta olmak üzere 10 hedef ülkeden 200 satın almacı WIN EURASIA’da üretici ve ithalatçı firma yetkilileri ile bir araya gelecek. 

METAVERSE VE ROBOTİK TEKNOLOJİLER ETKİNLİK PROGRAMINA DAMGA VURUYOR

Fuarda bu yıl da uzman keynote konuşmacıların sektöre dair en yeni teknolojileri ve en güncel konuları gündeme taşıyacakları uluslararası nitelikli Robotik Konferansı, Metaverse Konferansı gibi konferanslar, paneller ve seminerler yer alıyor. Uzman konuşmacıların yer aldığı Konferans programında “Robotizasyonun Çeviklik ve Esnekliğe Katkısı”, “Endüstriyel Robotlu Tesis Çözümleri İçin Yatırımcı Perspektifi”, “Neden ve Ne Zaman Kollobratif Robot?” ve “Makinelerin Yükselişi: Robot İstihdamının Geleceğe Etkisi” gibi öne çıkan başlıklar yer alıyor. Son iki günde ise ağırlıklı olarak yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerjilerin masaya yatırıldığı paneller yapılacak. 

SEKTÖR DERNEKLERİNDEN TAM DESTEK

Sektörü temsil eden sivil toplum örgütleri ile güçlü iş birlikleri kuran WIN EURASIA Fuarı, MAKFED – Türkiye Makina Federasyonu, ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği, TÜYİDER- Tüm Yüzey İşlemler Derneği, ENOSAD- Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, AKDER- Akışkan Gücü Derneği, ETMD- Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği’nin destekleri ve MİB-Makine İmalatçıları Birliği’nin katılımı ile düzenlendi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu