Rusya, Ethereum tabanlı kripto para geliştiriyor

BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Dogecoin’in yeniden en büyük kripto birimlerinden olması, Rusya’nın Ethereum tabanlı kripto para hamlesi ve MicroStrategy’nin yeni Bitcoin alımı gibi birçok konu ele alındı.

 

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaberin YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blockchain ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Avalanche ağındaki flash loan saldırısı, Ethereum Merge süreci ve stablecoin işlem hacminde yaşanan artış gibi gündem maddeleri ele alındı. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.

 

Dogecoin yeniden en büyük kripto para birimleri arasında

Dogecoin piyasa değeri ile Polkadot’u (DOT) geride bıraktı ve en değerli kripto para birimleri sıralamasında 10’unculuğa geri döndü. Verilere bakıldığında iki kripto para birimi Dogecoin (DOGE) ve Polkadot (DOT) arasındaki değer farkı yaklaşık 2,3 milyar dolar olduğu görülüyor.

 

Rusya, Ethereum tabanlı kripto para geliştiriyor

Bir süredir kripto para piyasasına olumlu yaklaşan Rusya, 2023’te uluslararası ödemelerde kripto paraların kullanımına başlayacağını açıklamıştı. Bu kez ise Ethereum tabanlı bir kripto para geliştireceği belirtildi. Geliştiriciler, Rusların küresel borsalara erişimini iyileştirebilecek ve sınır ötesi ödemeler için kullanılabilecek bir “kripto para birimi” üzerinde çalışıyor. Projenin arkasında yer alan DeFi platformu Indefibank, token’ın ulusal itibari paraya sabitleneceğini ancak devlet tarafından oluşturulacak dijital rubleden bağımsız olacağını açıkladı.

 

Colorado’da vergiler artık Bitcoin ile ödenebilecek

Kripto para birimleri hükümetler tarafından benimsenmeye devam ediyor. ABD’nin Colarado eyaleti Bitcoin ile vergi ödeme dönemini başlattı. Colarado Valisi Jared Polis, yaptığı açıklamada, Colorado’da kripto para birimleri ile vergi ödemelerinin gerçekleştirilebileceğini belirtti.

 

MicroStrategy 6 milyon dolara 301 Bitcoin daha aldı

Yaptığı Bitcoin (BTC) alımlarıyla adından sıkça söz ettiren şirketlerin başında MicroStrategy geliyor. Son olarak şirket, bu alımlarına bir yenisini daha ekledi. Yayınlanan resmi SEC belgelerine göre, MicroStrategy, 6 milyon dolar karşılığında 301 Bitcoin (BTC) daha satın aldı. Şirket bu son satın alım birlikte kasasındaki Bitcoin sayısını da 130.000’in üzerine çıkarmış oldu.

 

BigCommerce, kripto para ödemelerini kabul edecek

Kripto paraların kullanım alanı genişlemeye başladı. Birçok şirket bunu fırsat olarak görüp kripto paralarla ödeme yapılmasını sağlıyor. Paralel olarak kriptoya ilgi de artmış oluyor. Son olarak büyük e-ticaret platformu BigCommerce, iki kripto ödeme hizmeti olan BitPay ve CoinPayments ile anlaşma sağladı. Şirket böylece kripto para ödemelerini kabul edebilecek.

 

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:

 

Piyasalar analizi

Piyasalar birbiriyle çok bağlantılı. Örneğin, Amerikan borsasındaki hareketler kripto parayla ilgili, Amerika’daki faizler altın ve gümüşle ilgili. Burada yatırımcının biraz daha global bakabiliyor olması lazım. Şimdi burada asıl belirleyici olan Amerikan Merkez Bankası’nın, yani Fed'in ne yapacağı. Aslında geçtiğimiz dönemde orada enflasyonda bir düşüş olmuştu. Temmuz ayı enflasyonunun düşük olduğunu ağustosta görmüştük. Eylül ayında da ağustos enflasyonunun düşük çıkmasını bekliyorduk ama öyle olmadı. Burada da temel sebep kiralardaki artışın diğer kalemlerin üzerinde olmasıydı. Fakat şöyle bir durum var. Ağustos ayında emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir tepki gördük. Petrol fiyatında da biraz yatay bir hareket vardı. Oysa şimdi Eylül ayında emtia fiyatlarının tekrar gerilediğini görüyoruz. Hakeza petrol fiyatı da aynı şekilde. Yani bir yol kazası olmuş olabilir. 

 

Kripto para piyasasının bugünlerde kendine özgü bir hikayesi olabilir. Çünkü Ripple davası artık bitiyor. Yani burada dava uzamayacak. İki tarafta bu şekilde anlaştı ve mahkemeye yazılı olarak savunmalarını sundu. Artık hakim bir karar verecek. Hakim karar verdiği zaman da bu iş bitecek. Yani böyle uzun duruşmalar falan olmayacak.

 

Bitcoin (BTC) analizi

Bitcoin (BTC) 19.600 dolar ile 18.600 dolar seviyeleri arasında bir yerlerde bu gidip geliyor. Fed’in atacağı ılımlı adımlarla birlikte ilk etapta 20.500 dolar seviyelerine gelebiliriz. Bundan sonra da 22.600 dolar seviyeleri var. Oraya kadarki süreç de yine belirsiz bir süreç oluyor ama piyasanın tamamında bir ralli gördüğümüz zaman ister istemez burada da bir yükseliş olacaktır. Fed’den ılımlı adımlar gelmediği takdirde de 18.600 dolar seviyeleri ve hatta aşağıdaki 17.740 dolar seviyesi görülebilir. Çünkü piyasa çok gerilmiş durumda. 

 

Ethereum (ETH) analizi

Negatif bir haber olması durumunda Ethereum’un da (ETH) 1.250 dolar seviyelerine kadar gerilemesi mümkün. Pozitif bir haber gelirse de 1.485 dolar seviyelerine hızlı bir şekilde gelebilir. Ayrıca Merge de gerçekleşti. Birçok kişi fiyatta hareketlilik bekliyordu ama bu yaşanmadı. Ben hep söylüyorum. Herkesin bildiği bir şeyden para kazanamazsınız. Yani onu herkes biliyorsa zaten piyasada fiyatlanmış oluyor. Örneğin, Ripple (XRP) davası bitecek ama nasıl bitecek bilmiyoruz. Pozitif sonuçlanırsa mesela ondan para kazanılabilir. 

 

Ripple (XRP) analizi

Ripple’ın (XRP) 0,38 dolar direncini 16 Eylül’den itibaren hızlı bir şekilde gelip üzerine çıktığını görüyoruz. Şimdi orada bekliyor. Yani direncin tepesine kadar geldi buradan artık haberi bekliyor. Ripple (XRP) buraya 0,78 dolar seviyelerinden geldi. Davayı kazanması durumunda da tekrar oraya kadar gidebilir. Bunlar olmadık şeyler değildir. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu