Oya Ağacı

Anavatanı Güney Çin ve Güney Asya olan bir süs bitkisidir. Latince adı ;  Lagerstroemia İndica’ dır. Türkçedeki “Oya Ağacı” adını ise, çiçeklerinin kenarındaki oyaya benzer desenlerden almıştır. Çalı formundadır ve boyu maksimum 6-7 metreye kadar uzayabilir.

Nem ve bol güneş ışığı seven bir bitki olduğundan en iyi Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerde yetişir. Kurak iklime ve soğuğa da dayanıklı bir bitkidir. Fakat daha çok bakım isteyebilir.

Pembe ve diğer canlı renkleri ile dikkat çeken oya ağacı, en çok dekoratif olarak kullanılır. Bakımı da oldukça kolay olduğundan sıklıkla tercih edilir ve dikildiği yerlere, ferah ve şık görünüm kazandırır. Yaprak döken bir bitki olmasına rağmen; yol kenarlarında, bahçelerde, peyzajlarda ve daha pek çok alanda sıkça kullanılır. Yaprak döktüğünde bile oldukça hoş görünür. Güzel görünümü sayesinde dinlendirici bir özelliğe de sahiptir.

Oya Ağacı Çiçeği

En çok pembe rengine rastladığımız oya ağacı çiçeğinin renkleri aslında pembe ile sınırlı değildir. Oya ağacı bitkisi, koyu kırmızıdan beyaza kadar pek çok tonda çiçeğe sahip olabilir.

Oya ağacının çiçekleri, Temmuz’dan, Eylül’e kadar açar. Çiçeklerin renkleri dönemsel olarak da değişiklik gösterebilir. Diğer çiçek açan bitkileri görmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Oya Çalısı aslında çok uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir. Fakat bazen bakımında yapacağınız bazı hatalar çiçeğinize zarar verebilir. Örneğin oya ağacını güneş almayan ve yoğun rutubetli bir yere dikerseniz, yüksek ihtimalle çiçeklerinin üzerinde una benzeyen beyaz beyaz “külleme” denen bir mantar türü oluşacaktır.

Oya ağacı bitkisine sıcak ve kurak dönemlerde yeterince sulama yapmak ayrıca gerektiğinde budamak gerekir. Ayrıca oya ağacının çim alanların üzerine ekilmemesi gerektiğini de belirtmekte fayda var. Çünkü çimler sulandıkça oya ağacı da su alacak ve fazla nemden yine mantar hastalığı oluşacaktır. Bu ve bunun gibi sorunlarla karşılaşmamak için çiçeğinize doğru bakımı yapmanız oldukça önemlidir.

Bol güneş alan, killi, kumlu, gübreli ve gevşek topraklarda oldukça sağlıklı yetişir ve az sulama ister. Ayrıca Haziran ayında yapılacak olan yeşil budama, oya çiçeğinizin daha sağlıklı, canlı ve iri yapraklara sahip olmasını sağlayacaktır.

Yeşil Budama Nasıl ve Neden Yapılır?

Ağacınızın üstünde boyları birbirinden farklı dallar olacaktır. Bunlar içinden sağlıklı olan birkaç dalı bırakıp, geriye kalan sararmış ve güçsüz olan dalları temizleme işlemine yeşil budama denir. Kesilmeyecek dallar çok uzun bırakılmamalı ve dengeli olmalıdır.

Bu işlem yapıldığında ağacınız daha fazla güneş ışığı alacağından mantar hastalıklarına daha nadir yakalanır. Ayrıca dallar daha iyi bir şekilde besin alır.

Oya Ağacı Üretimi

Oya ağacı üretiminde çelikleme yöntemi kullanılır. Üretimin zamanı oldukça önemlidir. Özellikle ilkbahar aylarında yapılması, çiçeğinizin ilk zamanlarında güneş ışığını bolca almasını sağlar.  Bu da oya ağacınızın daha sağlıklı ve canlı büyümesine yardımcı olur.

Bir yıl önceki, sertleşmiş sürgünlerden alınacak parça, ortalama 20 gün içinde köklenir ve gelişmeye başlar. Ayrıca kök ile çelikleme tercih edenler, kasım ayında bu yöntemi de kullanabilirler.

Oya ve bir çok çiçek açan ağaçları Enfidan.com üzerinden gezebilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu