Okula Dönüş

Okula dönüş zamanı yaklaşıyor. Okula dönüş demek, yeni ayakkabılar, üniformalar ve yeni bir okul çantası anlamına geliyor. Yaz tatilinin sonuna geliyoruz ve okul alışverişi yapmanın tam vakti. Birbirinden güzel defterler, kalemler, okul çantaları şimdiden raflarda yerini almaya başladı. Özellikle bu sene son moda sırt çantaları oldukça popüler. Kaukko çanta gibi modeller öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmekte. Gençler bu markanın çantalarını özellikle tercih ediyor çünkü kullanımı rahat ve kaliteli malzemesi sayesinde öğrenciler tarafından uzun yıllar kullanılabilir.

Ebeveynler olarak doğru boyutta, dayanıklı ve çocuğunuzun zevkine uygun bir okul çantası bulmak zor olabilir. Özellikle günümüzde sırt çantaları sıklıkla sırt ağrısı yapıyor ve öğrencilerin büyük bir kısmı bu durumdan oldukça şikayetçi! Durum böyle olunca ebeveynler de çantaların kalitesini çok iyi bir şekilde araştırıyor. Öğrencilerin her gün okula gidip gelirken daha fazla eşya taşıması beklenirken, çocuğunuz için seçtiğiniz çanta türü her zamankinden daha önemli oluyor.

Okul çantası alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Günümüzde çocuklar “havalı görünmek” ve en moda çantayı seçmek isteyeceklerdir, ancak ebeveynler görünüşten çok okul çantasının işlevine dikkat etmelidir. Standart bir iki askılı sırt çantası, omuz veya postacı çantalarından daha iyi bir seçenektir. İki kayış, çantayı tamamen tek omzuna koymak yerine ağırlığını eşit olarak dağıtmaya yardımcı olur ve böylelikle öğrenciler sırt çantasını taşırken daha sağlıklı bir pozisyona kavuşabilirler.

Kayışlar öğrencilerin rahatı için dolgu malzemesinden üretilmiş olmalı, aynı zamanda kayışlar mümkün olduğunca geniş olmalıdır. İnce kayışlar özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin omuzlarına baskı oluşturabilir ve sinir ağrısına neden olabilir. Mümkünse, önü sabitleyen bel veya göğüs kayışları olan bir sırt çantası seçin. Bunlar çantanın ağırlığını daha da dağıtmaya yardımcı olacaktır. Eğer bu tür çantalar seçerseniz, ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek duruş bozukluklarının önüne geçmiş olursunuz. Unutmayın ki duruş bozuklukları özellikle küçük yaşlarda fark edilmezse ilerde son derece tehlikeli haller alabilir.

Ayrıca, satın alacağınız okul çantası çocuğunuz için uygun boyutta olmalıdır. Bu çocuğunuzun çantayla rahat etmesi açısından oldukça önemlidir. Çocuğunuzun ilerleyen yıllarda da kullanabileceği daha büyük bir çanta satın almak cazip gelebilir, ancak büyük boy sırt çantaları getireceği faydalardan daha fazla soruna neden olabilir. Çocuğunuz çantayı doğru şekilde takamayabilir ve çantayı tek omuz kullanmaya çalışabilir, bu da çantayı daha ağır hale getirebilir ve çocuğunuzun çantayı taşımasını zorlaştırabilir. Sırt çantası ayrıca öğrencinin göğsünden daha geniş olmamalı ve gövdesinden daha uzun olmamalıdır. Bu özelliklere uymayan okul çantalarının öğrencilere rahatsızlık vermesi oldukça muhtemeldir.

Bir sırt çantası nasıl düzgün bir şekilde giyilir?

Bir okul çantasının kayışlarını doğru uzunluğa ayarlamak, büyük ölçüde fark yaratabilir. Askıların üst kısmı omuzların en fazla 5 cm altına oturmalı ve çantanın alt kısmı sırtın küçük kısmında durmalıdır. Yürürken çanta çocuğunuzun kalçasına çarpıyorsa, kayışlar muhtemelen çok uzundur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kayışları kısaltmalısınız. Kayışları kısaltmanız çocuğunuzun sağlığı için oldukça önem arz ediyor. 

Çocuklar sırt çantalarını her zaman iki omzunu kullanarak taşımalıdır. Tek bir kayışı bir omzuna asmak vücudun bir tarafına çok fazla baskı uygular. Günümüzde gençler özellikle böyle bir kullanımı tercih ediyor ancak ebeveynler bu şekilde bir sırt çantası takma konusunda çocuklarını uyarmalıdır. Bu ilk adımla çocuklarınızı harekete geçirebilirsiniz, ayrıca çocuklarınızı bel veya göğüs kemeri kullanmaya teşvik edebilirsiniz

Okul Çantası Kullanımı İçin Bazı Tavsiyeler

Doktorlar, hiç kimsenin vücut ağırlığının yüzde 10 ila 15’inden fazlasını taşımamasını tavsiye ediyor. Çocuklar için ise okul çantalarının toplam ağırlığını yüzde 10’dan az tutmaları tavsiye ediliyor.

Çocuğunuzun sırt çantasını tüm okul gereçleriyle hazırlayın ve banyo tartısında tartın. Okul çantasının ne kadar ağır olduğunu görünce şaşırabilirsiniz! Bazı malzemelere her gün ihtiyaç duyulurken, bazıları haftada birkaç kez gerekli olabilir. Çocuğunuzu kitap, defter veya spor ayakkabılarını saklamak için okulda kendisine sunulan sıradan veya dolap alanından yararlanmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun hafta sonu her şeyi eve getirmekten kaçınmak için çalışma programlarını hafta boyunca planlamaları gerekebilir.

Okul çantasını bu şekilde düzenledikten sonra çanta hala çok ağırsa, bazı eşyalar için küçük ayrı çantalar satın alabilirsiniz ve çocuğunuz bu şekilde malzemelerini okula götürebilir. Toplam ağırlık yine aynı olacaktır, ancak bu şekilde bir planlama yaptığınızda sırt ağrısını önleyebilirsiniz. Hikâye kitapları ve beslenme çantaları, taşıması kolay oldukları çoğunuzun yanında küçük bir çanta içerisinde taşınabilirler.

Son olarak, çocuğunuzun çantasına en ağır eşyaları (kitaplar, defterler, dizüstü bilgisayarlar) çocuğunuzun sırtına en yakın şekilde koyun. Bu şekilde koyduğunuzda, en iyi ağırlık dağılımını sağlarsınız ve çocuğunuzun omuzlarına daha az yük binmiş olur.

Çocuğunuzun öğretmenleriyle konuşmak iyi bir fikir olacaktır.

Çocuklarınızın sağlığı her şeyden önemlidir ve eğer onlar ağır sırt çantaları altında eziliyorlarsa, diğer yaşıtları da büyük olasılıkla öyledir. Diğer velilerle konuşmak ve endişelerinizi çocuklarınızın öğretmenlerine veya okul müdürüne iletmek sizler için faydalı olabilir. Daha az ödev vermek veya daha az ders kitabı gerektiren ödevler vermek yardımcı olabilir. Bu konuyu çocuğunuzun sınıfındaki ebeveynlerle konuşarak bu konuyla ilgili sağlıklı kararlar alabilirsiniz.

Yazımızın sonuna gelirken okul çantası seçiminde dikkat etmeniz gereken 4 kriterden bahsederek yazımızı sonlandırmak istiyoruz.

1- Ağırlık

Amerikan Pediatri Akademisi, bir çocuğun sırt çantasının çocuğun ağırlığının yüzde 10 ila 20’sini aşmamasını tavsiye eder. Okul kitapları ağır olduğundan, kitaplarınız için ihtiyaç duyacağınız dayanıklılığı ve korumayı yine de sağlayabilecek hafif bir sırt çantası bulmak isteyebilirsiniz. Kaukko çanta tam da bu özellikleri karşılıyor. Okul alışverişi öncesi bu markanın çantalarına göz gezdirebilirsiniz. 

2- Çocuğunuzun Çanta Taşıma Şekli

Uzmanlara göre sırt çantası takma şekliniz sağlığınızı etkiliyor. Çocuğun sırtına çok alçaktan sarkan sırt çantaları, omuzları geri çekme eğilimindedir. Genellikle öğrenciler öne eğilir ve gerginliğe karşı koymak için omuzlarını kamburlaştırır, bu da daha sonra her türlü duruş problemine neden olur. Öğrenciler, ağırlığı eşit olarak dağıtmak için her zaman her iki omzuna da uyan bir sırt çantası takmalıdır.

3- Çantada Bulunan Bölmeler

Çantanın planlı bir şekilde bölmelere ayrılmış şekilde üretilmesi, çocuğunuzun taşıyacağı çeşitli eşyalar için oldukça yararlı olacaktır. Ancak, maalesef bu konuda öğrenciler ve ebeveynler her zaman aynı fikirde olamayabiliyor. Öğrenciler genellikle satın alacakları okul çantasında görselliğe daha çok dikkat ediyor. Bu konuda mümkün olduğu kadar çocuğunuzla aynı fikirde olmaya çalışın.

4- Okul Çantasının Stili

Bir ebeveynin aklındaki son şey, genellikle çocuklarının ilk aklına gelen şeydir. Okul çantasının stili. Neyse ki, stil çoğu okul çantası için ana satış noktasıdır, bu nedenle her markanın dikkatinizi çeken bir şeyi olacaktır. Kaukko çanta modelleri sizlere harika seçenekler sunuyor. Okul alışverişi yapmadan önce mutlaka Kaukko çanta modellerine bakmanızı tavsiye ederiz. Eminiz tarzınıza uygun bir modeli mutlaka bulacaksınız.

Yazımızı sonlandırırken okula başlayacak tüm öğrencilere, yeni eğitim öğretim yılında başarılar diliyoruz. Umarız pandeminin etkilerinin en az şekilde hissedileceği, başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirirsiniz. Gelecek yazılarda görüşmek üzere.

 

 

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu