Kuraklıkla boğuşan çiftçiler oruçlarından taviz vermiyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mayıs ayının gelmesiyle birlikte termometreler yaz sıcaklıklarını aratmayan seviyelere ulaştı.

Türkiye’nin yazın en sıcak şehirlerinin başında gelen Şanlıurfa’da, bu sene yaşanan kuraklık ekinleri olumsuz şekilde etkiledi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde tarla işinde çalışan çiftçiler, kuraklığa ve aşırı sıcaklara aldırmadan oruçlu halde tarla işinde çalışıyorlar.

Çalışmanın hiçbir zaman oruç tutmamaya bahane olamayacağını belirten Çiftçi İbrahim İpekli ve oğlu Mehmet Ali İpekli, İLKHA’ya konuştu.

“Ülke ekonomisine fayda sağlıyoruz”

Tarlada domates ektiklerini belirten İbrahim İpekli, “Daha önceleri mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidiyorduk.  Yaklaşık 6-7 senedir mevsimlik işe ara vererek yeni bir işe başladık. Burada domates ekiyoruz. Ektiğimiz domatesleri  toplayarak kurutmaya bırakıyoruz.  Ülke ekonomisine fayda sağlıyoruz.  Şu an ekim işine başlamışsız. Yaklaşık 40 gün sonra ürünlerimizi toplayacağız. Daha sonra sergiler kuruyoruz. Domatesleri keserek kurutmaya bırakıyoruz. Daha sonra bu ürünleri İzmir’e sevkiyat yapıyoruz. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Geçen sene verdiğimiz ürünler halen depoda duruyor”

Bu sene bölgede yaşanan kuraklığa dikkat çeken İpekli, “Bu sene kuraklıktan dolay biraz sıkıntılı geçiyor.  Geçen sene verdiğimiz ürünler halen depoda duruyor.  İki bayram arasında ürünler telafi olmazsa çok sıkıntı çekeceğiz. İnşallah böyle bir sıkıntı olmaz. Geçen sene bu zamanlar hiçbir sıkıntımız olmamıştı. Bu da Rabbimizin bir emridir. Demekki bu da bir imtihandır. Mecburen biz buna katlanmak zorundayız. ” diye konuştu.

İbrahim İpekli

“Hem oruç tutmaya hem de çalışmaya alışmışız”

Sıcaklara rağmen oruçlarını tuttuklarını belirten İpekli, “Elhamdülillah, orucumuz Rabbimizin yardımıyla tutuyoruz.  Biz hem oruç tutmaya hem de çalışmaya alışmışız. Oruç tutmayı seviyoruz. Biz burada çocuklarımla birlikte oruçlu oruçlu çalışıyoruz. Elhamdülillah etkilenmiyoruz.  Bu sıcaklarda hem çalışıyoruz hem oruç tutuyoruz hem de namazımızı kılıyoruz.  Çalışmaktan dolayı oruç tutmamak bahanedir.  Eğer sağlık yönünden bir problem yoksa oruç tutmamak bahanedir.  İnsanın bir sağlık problemi varsa zaten Allahu Teala insanı oruçtan muaf kılmıştır. Ama ‘ben çalışıyorum orucumu yiyeyim’ anlayışı olmaz. Önce Allah’ın emrini yerine getirelim sonra işimize bakalım. Ben iş için orucumu yersem  olmaz.  Allah’u Teala görmüyor mu? Allah, ayette oruç tutun diye emrediyor.  İnşallah oruçlu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Allah Kabul etsin.” ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu