Kamu İhale Uzmanı

Kamu ihale uzmanı, Kamu İhale Kanununun üçüncü kısmının birinci bölümünde, ‘Kamu İhale Kurumu’ başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre kurum hizmetlerinin gerektirdiği görevler, kamu ihale uzmanı ve uzman yardımcılarıyla yürütülmektedir. Ancak kurum hizmetlerinin gerektirdiği görevlerin asli ve sürekli görevler olması yine aynı kanunla düzenlenmiştir. Sözleşmeli olarak istihdam edilen kamu ihale uzmanı ve uzman yardımcıları ile ilgili hükümler yasaca ifade edilmiştir. Kamu ihale uzman yardımcısı olarak atanacak kişilerin; yönetmelikte ifade edilen yabancı lisanlardan en az biri iyi derecede biliyor olması gereklidir.

Kamu İhale Uzmanı Atama Süreci

Kamu ihale uzman yardımcısının, en az dört senelik eğitim veren fakülte mezunu olması ve bu fakültelerin hukuk, siyasal bilgiler, işletme, iktisat, mimarlık, mühendislik ve iktisadi ve idari bilimler fakülteleri olması gereklidir. Ayrıca resmi merciler tarafından kabul edilmiş denklik şartını sağlayan okullardan mezun olmaları, yönetmelikle ifade edilen özel yarışma sınavında başarı göstermeleri ve sınavın gerçekleştirildiği seneye ait ocak ayının ilk gününde otuz yaşını tamamlamamış olmaları gereklidir.

İfade edilen şartları ve nitelikleri sağlayarak kamu ihale uzman yardımcılığına atanan kişilerden, en az üç sene fiili çalışmış ve her sene müspet sicil almış ve katılım gösterdiği eğitim faaliyetleri ile görevdeki performansı gibi ifade edilen esas ve kıstaslar göz önüne alınarak kamu ihale uzmanlığı görevini layıkıyla ifa edeceği anlaşılan kişiler kamu ihale uzmanlığı yeterlilik sınavına girme hakkını kazanmaktadır.

Yapılan yeterlilik sınavında muvaffak olan kişiler kamu ihale uzmanı olarak görevlerine başlarlar. Kamu ihale uzmanlığı yeterlilik sınavına girme hakkı elde edemeyen kişiler ile söz konusu sınavda muvaffak olamayan kişilerin Kurumda vaziyetlerine uygun düşen bir başla göreve atamaları gerçekleştirilir. Kamu ihale uzmanlarının görev, yetki ve çalışmalarına ilişkin esaslar ve usuller Kurul kararı ile uygulanacak yönetmelikle belirlenir.

Kamu ihale uzmanı ve uzman yardımcısının görevlendirilmesi, hizmet birimlerinin görev ve sorumluluklarından olup bu kapsamda kamu ihale uzmanı ve uzman yardımcısını, yapım işleri ihalelerine dair söz konusu şikayet, ihbar ve iddiaların tetkik edilmesi ve her tür düzenleyici işlem için hazırlık sürecinin gerçekleştirilmesi amacıyla görevlendirir. Bunun yanı sıra Mal Alımları İhalelerini Düzenleme ve İnceleme Dairesi Başkanlığı tarafından görevlendirilen kamu ihale uzmanı ve uzman yardımcısı, mal alım ihalelerine dair mevcut şikayet, ihbar ve iddiaların araştırılması ve her türlü düzenleyici işlem için hazırlık sürecindeki çalışmaların gerçekleştirilmesi maksadıyla görevlendirilir.

Kamu İhale Kurumu Personeli

Kurum personeli, Kamu İhale Kanununda ifade edilen hükümler saklı kalmak koşuluyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Kurul başkanı ve üyelerinin aylık ücretleri CB tarafından belirlenmektedir. Kurum personeline ait ücretler ile birlikte harici mali ve sosyal haklar, CB tarafından belirlenecek miktar, usul ve esaslara bağlı kalarak Kurul tarafından takdir edilir. Kurul üyeliklerine atanan kişiler ile Kurum personeli 5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanununda ifade edilen düzenlemelere tabidirler.

Kamu İhale Uzmanı ve Kamu İhale Kurumu Hakkında daha detaylı bilgi için Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu İhale Kurumunun Teşkilatı İle Kurum Personelinin Mali Ve Sosyal Hakları, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik incelenebilir. Söz konusu yönetmelik; Kamu İhale Kurumunun teşkilat yapısı, çalışmalarına dair usul ve esaslarıyla birlikte hizmet birimleri ve bu birimlerin görev, yetki ve sorumluluklarını, personellerin niteliklerini, unvan ve sayılarını, atanma ve ücretle birlikte sair mali ve sosyal hakların tespit etmek maksadı ile düzenlenmiştir.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu