Ezan-ı Muhammed-i’nin ilk okunuşunun 1399’uncu yıldönümü Diyarbakır’da kutlandı

Geçtiğimiz yıl itibariyle her yılın 15 Haziran gününde kutlanan ezanın ilk okunuş yıldönümü, bu sene de Ezan Platformu tarafından Diyarbakır tarihi Ulu Camii avlusunda kutlandı.

Platform adına konuşan Eyyüphan Kaya, “15 Haziran 2020 tarihinde Ezan Platformu tarafından kutlanmaya başlanan Ezan bayramımız kutlu ve mübarek olsun.” diyerek başladığı konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“İslam’ın şiarından olan ezan 622 yılında 15 Haziran günü Bilal- Habeşi efendimiz tarafından okunmuş. Bugün ilk ezanın 1399’uncu yıl dönümüdür. Bugünü Ezan Platformu’nca ezan bayramı olarak anmaya devam edeceğiz, geçen sene Ulu Camimizde başlayan bu hayırlı anma, bu sene ülke sathına yayılmış olup, Anadolu’nun birçok beldesinde şu anda kutlanmaktadır. Ümmet-i Muhammed’e, insanlığa mübarek olsun, kutlu olsun.”

Eyyüphan Kaya

Türkiye’de, ezanın 1932-1950 yılları arasında Arapça olarak okunmasının yasaklanmasına dikkat çeken Kaya, “Ezanda ‘kurtuluşa gelin’ diye bir çağrı var. Allah cümlemizi kurtuluşa erenlerden eylesin. Tekbir ile başlayıp tevhid ile biten ezanımız şu orijinal haliyle kıyamete kadar kaim ve daim olsun Allah’ım. Mehmet Akif’in İstiklal Marşında dediği gibi; ‘Şu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, ebediyen yurdumun üstünde benim inlemeli.’ Bizi ezanın sesinden, manasından ve ruhundan mahrum etme Allah’ım! 1932 yılında Türkçe okutulmaya başlanıp 18 yıl boyunca bu millete manevi bir ceza çektiren kimselere amellerine göre muamele et! 1950 yılının 16 Haziran günü ezanın esaretten kurtarılmasına vesile olan kimselerin de taksiratlarını hasenata çevir, lütfuyla muamele et Allah’ım.” dedi.

Son olarak farklı İslam beldelerinde günümüzde de yasaklanan ezanlar için niyazda bulunan Kaya, “Doğu Türkistan’da ezana ve cami cemaatine kısıtlama getiren Çin yöneticilerine iman nasip et, Çin halkının İslam ile müşerref olmasını kolay eyle Allah’ım. Ezan aşkıyla bir araya gelen şu hazirun kullarını lütuf ve kereminle af ve mağfiret eyle Allah’ım. Milletimizi, devletimizi ezanin ruhuyla barışık hale getir Allah’ım.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından Mustafa Mevlüthan ezan-ı şerif okudu ve ardından platform tarafından tarihi Ulu Camii avlusunda bulunanlara lokum ikram edildi. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu