Dünyanın dengesini muhafaza edecek olan din İslam’dır

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Dünyanın dengesini muhafaza edecek olan din İslam’dır, bu dengeyi muhafaza edecek olan kişi Müslümandır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) burs programları kapsamında eğitim desteği verdiği öğrenciler için İstanbul’da düzenlenen mezuniyet programına katıldı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde, “Mezuniyetten Mesuliyete” adıyla düzenlenen Diyanet Bursları Mezuniyet Programı’nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençlerle beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

TDV’nin kurulduğu günden beri yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için çalıştığını belirten Erbaş, “İyiliğin gerçekleştirilmesinin en önemli metotlarından birisi eğitimdir. İlim, irfan, bilgi, hikmet sahibi olacak gençleri yetiştirmek ve yeryüzünün her yerine iyiliği ilimle, irfanla, bilgi ve hikmetle yaygınlaştırmaktır.” dedi.

“Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah’a iman edersiniz.” ayet-i kerimesini hatırlatan Erbaş, “Sizler, bilginizle, kültürünüzle, medeniyet birikiminizle, ahlakınızla insanlığa gönderilen en büyük nimet olan İslam’ı iyi temsil etmek suretiyle inşallah büyük bir görevin temsilcisi olacaksınız.” ifadesini kullandı.

“Dünyayı iyilik değiştirecek”

Erbaş, Hazreti Peygamberin Mescid-i Nebevi’yi inşa ettirdiğinde ilk yaptığı işin içine Suffe’yi yaptırmak olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İşte o Suffe’den mezun olan hepimizin selefleri Ashab-ı Kiram, çoğu sizler gibi genç idi. O gençler nasıl Yesrib’i nurlu, medeni, medeniyetin şehri Medine-i Münevvere haline getirdiyse sizler de okullarınızda almış olduğunuz eğitimle, bilgiyle, irfanla, hikmetle evlerinizi nurlandıracaksınız. Mahallelerinizi medeni bir mahalle haline getireceksiniz, şehirlerinizi medeni şehirler haline getireceksiniz. Onların halefleri olarak sahabe ruhu ile hareket edersek, ki sizlerde bunu gördüm elhamdülillah, bu ruhla inşallah yeryüzünde iyilik hakim olacak ve dünyayı iyilik değiştirecek.”

Gençlere güvenlerinin tam olduğunu dile getiren Erbaş, “Bizler, Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi’nde, Arafat meydanında bütün insanlığa emanet bıraktığı o hutbenin çizmiş olduğu yolda yürüdüğümüz sürece dünyayı iyilik değiştirecektir inşallah. ‘Ey insanlar, hepiniz Âdemdensiniz, Âdem de topraktandır. Beyazın siyaha, siyahın beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur.’ İşte burada olduğu gibi. Türlü renklerden kardeşlerimiz burada, hepinizin başımızın üzerinde yeriniz var, hepiniz kalbimizdesiniz, renginiz ne olursa olsun, diliniz, mezhebiniz ne olursa olsun.” diye konuştu.

“İslam korkulan bir din değil, Müslüman korkulacak bir kişi değildir”

Erbaş, “Müslüman, elinden ve dilinden, insanların emniyette olduğu kimsedir.” hadis-i şerifini hatırlatarak, “Biz inşallah dünyanın her yerine Peygamber Efendimizin bu tanımına uygun ahlakla onu temsil edeceğiz. İslam korkulan bir din değil, Müslüman korkulacak bir kişi değildir. İslam kendisine düşman olunacak bir din değildir. Dünyanın dengesini muhafaza edecek olan din İslam’dır, bu dengeyi muhafaza edecek olan kişi Müslümandır.” ifadelerini kullandı.

“Her alanda örnek olmalıyız”

Erbaş, öğrencilerden örnek bir hayat sürmelerini isteyerek, şunları söyledi:

“Okullarınızı bitirdiniz, mezun oldunuz. Esas iş şimdi başlıyor. Mezun olduktan sonra hangi alanda çalışacaksınız o alanda en iyi olacaksınız, o alanda üsve-i hasene olacaksınız Peygamber Efendimiz gibi. Kur’an-ı Kerim’de, Peygamber Efendimiz ahlakta, liderlikte, öğretmenlikte, imamlıkta, babalıkta, aile reisliğinde, her konuda nasıl örnek olduysa bizler de onun ümmeti, onun varisleri olarak hangi alanda çalışıyor olursak olalım her alanda örnek olacağız. Ailemize, şehrimize, mahallemize örnek olacağız. Allah yar yardımcınız olsun. Hayırlı olsun, mezuniyetiniz mübarek olsun aziz kardeşlerim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı okundu

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu.

Programa katılanları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, “Türkiye’de öğrenim gördükleri okullarından bu yıl mezun olacak 112 farklı ülkeden gelen tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bugün mezuniyet sevinci yaşayan her bir gencimizi milletimizin gönül elçisi kabul ediyoruz. Burada eğitimlerini sürdüren her bir öğrenci kardeşimi de içinden çıktıkları toplumların Türkiye’deki fahri temsilcileri kabul ediyorum. Bugün okullarını başarıyla bitiren her bir evladımızın geleceğin bakanları, başbakanları, siyasetçileri, sanayicileri, bilim, kültür ve sanat insanları olarak ülkelerine en güzel şekilde hizmet edeceklerine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Mezunlardan ülkelerine döndüklerinde ailelerine, arkadaşlarına ve halklarına selam götürmelerini özellikle rica ettiğini belirten Erdoğan, öğrencileri tebrik etti.

Programda, Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de birer selamlama konuşması yaptı.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu