Briketçi esnafı hammaddeye gelen zamlara tepkili

Geçen yıl 13 liraya aldıkları bir torba çimentonun bu yıl 27 liraya yükseldiğini belirten briketçiler gelen zamların kendilerini çok zor duruma girdiklerini belirtti.

“Satış olmadığından bu kadar stok yaptım”

Briketçi esnafı hammaddeye gelen zamlara tepkili
Çimentoya gelen zamların satışları olumsuz etkilediğini belirten Mustafa Yıldız, ”30 senedir bu mesleği sürdürüyorum. İlk defa satış olmadığından bu kadar stok yaptım. Geçen sene 13 liraya aldığımız çimentoyu bu 27 liraya alıyoruz. Tatvan’dan, Kayseri’den gelen hammadde geçen sene bin 800 TL’ye geliyordu şimdi ise 3 bin 300 lira olmuş. Geçen sene 12 liraya aldığımız dağ malzemeleri şu anda 23 liraya alıyoruz. Bizi en çok etkileyen çimento ve diğer hammaddeye gelen zamlardır. Bunun yanı sıra satış da yapamıyoruz. Bu iş yerinde çalışan 3-5 fakirin de mağdur olmaması için iş yerini kapatıp eve gitmiyoruz. Geçen sene elektrik 800 TL gelirken bu sene bin 900 lira fatura geliyor. En son iş yerlerine uygulanan yüzde yirmilik zam ise henüz faturaya yansımadı, yeni zamlarla birlikte faturamız 2 bin liranın üzerine çıkacaktır.” dedi.

“Faturaları ödemekte gerçekten çok zorlanıyoruz”

Briketçi esnafı hammaddeye gelen zamlara tepkili
Zamlardan dolayı eleman çıkarmak zorunda kaldığını vurgulayan Mehmet Kılınç, ”Biz briketçi esnafı olarak çok zorluk çekiyoruz. Geçen 13 liraya aldığımız çimento bu sene 27 lira olmuş. Çimento zamları yüzde yüzü geçti. Briketlerimizi satacak pazarı bulamıyoruz. Dışarıdan briket geliyor, Adıyamanlı esnaflar olarak çok mağduruz. Çimento fiyatlarının inmesini istiyoruz. Zamlardan dolayı eleman parasını dahi vermekte zorlanıyoruz. İnşaatların olmayışı durumu çok kötü etkiledi işsizlik hat safhada. Daha önce 10 kişi çalıştırırken şu an 3 eleman çalıştırabiliyorum. Çünkü çakıla yüzde 50, çimentoya yüzde yüz, elektriğe yüzde 25 zam gelince satışlarımız durdu. Salgın döneminde esnaf olarak mağdur olduk, zamların geri çekilmesini istirham ediyoruz. Geçen sene elektrik faturamız 700 lira gelirken şu anda bin 600 lira geliyor. Bu faturaları ödemekte gerçekten çok zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ürünlerin fiyatlarında yüzde yüz fark oldu”

Briketçi esnafı hammaddeye gelen zamlara tepkili
Çalışanlara verdikleri ücretin yetersiz olduğunu ancak başka bir şey ellerinden gelmediğini dile getiren Emin Erol, ”Gelen zamlar bizim belimizi büktü. Geçen yıl ile bu yıl arasında aldığımız ürünlerde yüzde yüz bir fark oldu. Satışlarımız da bir fark yaşanmadı. Geçen sene 90 kuruşa sattığımız briketi şimdi 1 liradan satmaya zorlanıyoruz. Dışarıdan da haklı olarak ürün geliyor ama dışarıdaki firmalar büyük firmalar olduğundan buradaki esnafın beli bükülmüş durumdadır. Aldığımız ham maddeye, elektriğe ve çimentoya gelen zamlar çok fazla. Şu anda elemanlara günlük 100 TL veriyorum, günde 100 lirayla bu insanalar nasıl geçinecek? Daha fazla ödemek istiyoruz fakat kazanamadığımızdan dolayı fazla bir yevmiye veremiyoruz. Vicdanımız el vermiyor ama fazla versem bu sefer bana kalmıyor. 13 liraya torbasını aldığımız çimento şu an 27 lira olmuş. Şu an belki zararına çalışıyoruz. Bu yıl ne olacağı belli değildir. Acaba cepten mi yiyoruz, içerimi giriyoruz belli değil. Elektrik faturalarımız bin lira gelirken şuan bin 500 lira civarı geliyor. Bu faturaları nasıl ödeyeceğiz devlet bunları görmüyormuş? Asgari ücretli bir adam 2 bin 800 ile nasıl geçinecek nasıl kira ödeyecek, hayatımızı nasıl idame ettireceğiz?” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu