Beto: “Dünya Kupası’nda Portekiz forması giymek kariyerimin zirvesiydi”
Flashscore canlı skor ekibi ile bir sohbet gerçekleştiren Beto Pimparel, ulusal ve uluslararası başarılara imza attığı uzun kariyerini gözden geçiriyor. Portekiz’i temsil etmekten duyduğu gururu gizlemiyor, ve Sevilla’da geçirdiği olağanüstü zamanı ve kariyerinin sonunda Finlandiya’ya gitme kararını anlatıyor. Ayrıca son şampiyon Sporting’i ve milli takımın şu anki kalecisi Diogo Costa’yı da övüyor.
Her şey 1992/93 sezonunda Ponte de Frielas’ta başladı. Bunu Sporting, ardından Casa Pia, Chaves, Marco, Leixões, FC Porto, Cluj, SC Braga, Sevilla’da dört muhteşem sezon, tekrar Sporting, Süper Lig’de Göztepe, Leixões, Farense izledi ve her şey Finlandiya’da HIFK’ta sona erdi. Kariyeri boyunca bir Portekiz Ligi şampiyonluğu, bir Romanya şampiyonluğu, bir Lig 2 şampiyonluğu, iki Portekiz Kupası, bir Lig Kupası, üç Süper Kupa, dört Avrupa Ligi ve 16 kez temsil ettiği milli takım için bir Uluslar Ligi. İşte Beto’nun etkileyici kariyeri.
– Sana 42 yaşında soruyorum: Buna değdi mi?
– İyi günler, davetiniz ve bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Evet, buna değdi. Çok değerliydi. Her şey yedi yaşındayken sokakta başladı ve sokaktayken neredeyse imkânsızı hayal ederdim. O zamanlar, sonunda izleyeceğim yolu seçebilmek gerçekten sadece bir hayaldi. Böyle bir şey düşünmem kesinlikle imkânsızdı. Kat ettiğim yol, kazandığım unvanlardan çok daha değerliydi. Bu en güzel kısmı, akılda kalan kısmı, ama benim için, kendi benliğim için yolculuğa çok daha fazla değer veriyorum.
– Kariyerinizi gözden geçirirken, profesyonel ve kişisel anlamda sizi çok etkileyen bir kulüp olduğunu fark ettim, Leixões…
– Evet, Leixões’e karşı çok özel bir sevgim var. İlk olarak bunu, hayatımın çok olumsuz bir döneminde, Marco’dayken bana tekrar inanan teknik direktör Vítor Oliveira’ya borçluyum. Bana sihri, kariyerimin bu kadar çabuk bitmeyeceği umudunu geri veren kişiydi. Ve daha sonra, Vítor Oliveira’nın bağlantısı sayesinde Leixões ile çok yakın bir ilişki kurdum. Oradaki ilk dönemimde teknik ekip, oyuncular, taraftarlar ve hepsinden önemlisi şehir arasında güzel bir ortak yaşam yarattık. O yıllarda şehrin ilgisini tamamen kendimize çekmiştik, şehir takımla birlikteydi, nereye gidersek gidelim şehir bizimle birlikteydi. Leixões oyuncusu el üstünde tutuldu, tanındı ve desteklendi. Dolayısıyla Leixões’te, Sporting’de, FC Porto’da, nerede olursanız olun sevildiğinizde, iyi muamele gördüğünüzde, kaçınılmaz olarak o kulübe ve Matosinhos şehrine duygusal bir bağınız olur.
– Kariyerine geri dönersek, dört Avrupa Ligi şampiyonluğu. Bu bir dünya rekoru değilse bile buna çok yakın.
– Size kariyerimin zirvesinin Avrupa Ligi’ni kazanmak olmadığını söyleyebilirim. 2014’te Benfica’ya karşı penaltılarla kazanılan maçta çok doğrudan bir rol oynayarak maçın sonucunu belirlemem en önemli noktalardan biriydi ama belki de kariyerimin zirvesinin Brezilya’daki Dünya Kupası’nda milli takımı sahada temsil ettiğim an olduğunu söyleyebilirim. Bu, kariyerimin zirvesine ulaştığım andı. Kazandığım tüm şampiyonluklardan, Avrupa Ligi şampiyonluklarından bağımsız olarak, Dünya Kupası’nda Portekiz için oynamak kariyerimin zirvesiydi.
– Hayalleriniz gerçek oldu, değil mi?
– Şüphesiz, herhangi bir kulüpten ziyade milli takım.
– Şu anda Lig’in elçisi olmanın yanı sıra Futbol Vakfı’nda da bir göreviniz var. Sahayı terk eden pek çok kişi hala futbolla ilgileniyor, ancak bu alanı benimseyenlerin sayısı çok fazla değil. Başkaları lehine yaptığınız çalışmaların neler içerdiğini özellikle açıklayabilir misiniz?
– Açıkçası herkesin kendi tutkuları, becerileri ve yetkinlikleri var ve ben sadece Lig için bir elçi olmaya değil, aynı zamanda Ligi farklı ülkelerde farklı etkinliklerde temsil etmeye de davet edildim, bu yüzden Portekiz futbolunun sınır ötesi elçisi oldum. Vakıf konusu çok spesifik bir konu. Başkan Pedro Proença, Vakfın yönetim kurulunda belirli beceri ve yetkinliklere sahip olmasını istediği kişilerin profilini belirledi. Ben de çok erken yaşlardan itibaren sosyal düzeyde çok aktif bir rol oynadım. Her zaman başkalarına yardım etmeye hevesli oldum. Her zaman başkalarıyla empati kurdum ve sonunda vakfın yöneticilerinden biri olmaya davet edildim. Sahip olduğum profilden, sahip olduğum özelliklerden, başkalarını çok düşündüğümden, ve sahip olduğum empati yapma becerimden dolayı sanırım. Ve futbol vakfının pek çok insana yardım etme, el uzatma gibi bir özelliği olduğu için başkan Pedro Proença benim de bu işlevin bir parçası olmam gerektiğini düşündü.
– Başkalarına yardım etmek de futbolun misyonlarından biri. Duyduğum kadarıyla, futbol vakfı en dezavantajlı olanları, yaşlıları ve ciddi sağlık sorunları olan çocukları desteklemek için harika şeyler yapmış. Böylece, futbolun size verdiklerini başkalarına geri vermeye çalışıyorsunuz.
– Evet, bence futbolun böyle bir sosyal yükümlülüğü var. Futbol, ister varlıklı ister daha az varlıklı olsun, insanların günlük yaşamlarında çok büyük bir rol oynuyor. Futbol her türden insanı bir araya getiriyor. Futbolun böyle bir gücü var ve bu güce sahip olmakla birlikte büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor ve biz de futbolun gücünü kullanarak insanlara sahip olmadıkları, normal yollardan elde edemeyecekleri malzemeleri sunuyoruz. Açıkçası Vakıfta yaptıklarımızın daha fazla duyulmamasına üzülüyorum çünkü bunlar gerçekten takdire şayan çalışmalar, ancak buna rağmen Vakıfta kulüplerin sosyal düzeyde yaptıkları inanılmaz çalışmaları da takdir ediyoruz. Portekiz Ligi ve Portekiz 2. Ligi kulüpleri toplumlarını destekleme, şehirlerdeki ve ötesindeki insanları destekleme konusunda inanılmaz bir iş çıkardılar. Vakfın da kulüplerin toplum için yaptıklarını desteklemek ve takdir etmek gibi bir görevi vardır ve bunu yapmıştır.
– Sahaya geçelim. Lig neredeyse sona erdi. Sahadan uzakta, sanırım hala ligi yakından takip ediyorsunuz. Bu sezon hakkında ne düşünüyorsunuz?
– Bana öyle geliyor ki Sporting en istikrarlı takımdı ve en iyi futbolu oynadı. Sporting’in sezonuna çok değer veriyorum çünkü çok az dalgalanma yaşadılar ve yaşadıklarında da çabuk cevap verdiler. Avrupa’nın ve dünyanın her yerinde takımların iniş çıkışlar yaşadığını, oyuncuların form ya da güven kaybı yaşayabildiğini biliyoruz. Ancak gerçek şu ki, Sporting’in takımı o kadar iyi yapılandırılmış, o kadar uyumlu ve bence o kadar kenetlenmiş ki, sezon boyunca yaşadıkları küçük yalpalamalara Sporting her zaman bir sonraki maçta hızlı bir şekilde yanıt verdi. Sezonu özetlemek gerekirse, Sporting en istikrarlı takımdı, en dengeli takımdı, en iyi futbolu oynayan takımdı ve ligin geri kalanına kıyasla adil bir şekilde kazandılar. FC Porto’nun beklentilerin altında kaldığı aşikar, ancak FC Porto’nun zaman zaman şampiyon olabilecek görünümü verdiğini, ancak daha sonra çok fazla iniş çıkış yaşadığını ve Sporting’in aksine yaşadıkları iniş çıkışların haftalarca puan kaybetmeleriyle sonuçlandığını belirtmek gerekir. FC Porto’yu yakın zamana kadar süren bu mücadelede yavaşlatan da buydu. Benfica da zaman zaman şampiyon adayı gibi oynadı ama onlar da çok fazla iniş çıkış yaşadı ve bu istikrara sahip olmadıkları için Sporting yavaş yavaş arayı açtı. Gerçek şu ki, Sporting ile Benfica’nın yaşadığı dalgalanmalar arasında çok büyük bir fark yoktu. Ancak Sporting yavaş yavaş kendilerine birkaç maçlık bir hata payı sağlayan bir avantaj yarattı. Ayrıca ligin geri kalanı için Vitória SC’nin Álvaro Pacheco’nun gelişiyle yaşadığı gelişmeyi de anmak isterim. Sportif açıdan SC Braga’ya yaklaştılar. Mücadelenin içindeler. Vitória SC’nin tekrar üst lige çıktığını, Avrupa kupaları için mücadele ettiğini görmek harika. Ama bence çok rekabetçi bir lig oldu. Arouca da yükselişte ve bir sezondan diğerine çok fazla değişim göstermiyor, bu da Portekiz futbolu için harika bir şey. Kulüp için de tabii ki harika. Bence bu, ligimizin kalitesi ve rekabetçiliği açısından bir gelişim sinyali olabilir ama tabii ki bu her zaman kulüplerin oyuncuları ellerinde tutma ve iyi oyuncularla sözleşme imzalama konusundaki mali kapasitelerine bağlı olacaktır.
– İki ilginç şey söylediniz: Benfica ve FC Porto’dan bahsederken iki kez onların bazen birer şampiyon gibi oynadıklarından bahsettiniz. Katılıyor musunuz bilmiyorum ama belki de temel fark Sérgio Conceição’nun her yıl neredeyse yeni bir takım kurmak zorunda kalmasıdır. Bu da FC Porto’nun bu kadar geride kalmasına neden olmuş olabilir mi?
– Açıkçası ben öyle düşünüyorum. Sérgio sık sık FC Porto’yu bir yapboz gibi yönetiyordu, ama parçaları gevşek olan bir yapboz. FC Porto’nun transfer yapamamasının da bir sonucu olarak Sérgio hiçbir zaman kadroda istikrar sağlayamadı. Aynı performansı gösterecek, takım üzerinde aynı etkiyi yaratacak oyuncular alamadıklar. Bir yıldan diğerine, son dört ya da beş yılda, kadroda bir tutarlılık, FC Porto’nun kadroyu koruma yeteneği, takımda bir omurga, Sérgio’ya bu rahatlığı verecek ya da bir veya iki oyuncu satıp yine de sağlam bir temele sahip olacak bir şey olmadı. Sérgio kadro kurmaktan ziyade her zaman yeniden inşa etmek zorundaydı ve bu uzun bir süre devam etti. FC Porto’nun kadrolarını rekabetçi takımlar haline getirmeyi başaran Sérgio Conceição’yu çok takdir ediyorum, belki çoğu zaman en yüksek kalitede ya da istediği kalitede olmasa da bence neredeyse eşsiz bir rekabet gücüne sahipti. Ve sonra bu FC Porto takımının bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde güçlü Arsenal karşısında kök söktürdüğünü görüyoruz. O zaman insanlar soruyor: FC Porto’nun Şampiyonlar Ligi’nde bu kadar dişli olması nasıl mümkün olabiliyor, derbilerde her zaman rekabetçiler, ama sonra bir düşüş yaşanıyor ve belki de rakip o kadar iddialı olmadığında ya da FC Porto’yu normal oyunundan farklı şeylere zorladığunda rekabet gücünü kaybediyor.
– Portekiz’de bu sezonun kapanışını bir başka büyük maçla, her oyuncunun ve her kulübün kazanmak isteyeceği Portekiz Kupası finaliyle yapacağız. FC Porto ve Sporting arasındaki farklar, sizin de söylediğiniz gibi, sezon boyunca çok büyük olmadı. Sporting Alvalade’de kazanarak şampiyon oldu. Dragão’da ise FC Porto maçın sonuna kadar öndeydi ve daha sonra beraberliğe razı oldu. Sizce harika bir final bizi bekliyor mu?
– Final için iki dileğim var: her iki teknik direktörün de tüm oyuncularının hazır olması. Ve bence harika bir futbol maçı ve harika bir final olacak. Ve umarım her şeyden önce harika bir final olur ve sadece bizim için değil, yurtdışında da harika bir final olarak konuşulur. Futbolumuzu mümkün olan en iyi şekilde sergilemek için. Kupa günü final için Jamor’a seyahat edecek ve televizyondan izleyecek herkes için harika bir gösteri, harika bir gün olsun. Dileğim tüm oyuncuların hazır olması çünkü ancak bu şekilde her iki takım da maça %100 hazır olabilir ve böyle olursa iki takıma da %50 şans veriyorum.
– Şimdi sınırın diğer tarafına geçmeme izin verin, çünkü bu kulüp sizin için çok şey ifade ediyor. Sevilla’dan bahsediyorum. Sevilla’nın iyi başlamayan ve en azından alıştığımızdan çok uzak olan sezonu hakkında konuşmak istiyorum. Bunun için bir açıklamanız var mı?
– Evet, açıklama Sevilla’nın transfer ve satış kararlarını veren yönetiminde yatıyor. Şimdi, benim bakış açıma göre, Sevilla’nın bu durumda olduğu üst üste üçüncü sezon; yakın zamana kadar yaptıkları gibi üst üste dört ya da beş galibiyet alamıyorlar ve ligde iyi bir başlangıç yaparak üst sıralarda yer alamıyorlar. Ancak bu çelişkili bir durum. Neden böyle? Çünkü beş ya da altı yıl önce Sevilla çok daha pahalı oyuncularla farklı bir şekilde sözleşme imzalamaya başladı. Örneğin Portekiz kulüplerinden çok daha yüksek bir bütçeden bahsediyoruz. Sonra taraftarlar transferler hakkında konuşmaya başladı ama gerçek şu ki tüm bu isimleri bir araya getirmeye çalışınca bir şeyler olmuyor. Sevilla için önemli bir gerçek de son iki yılda yedi teknik direktör değiştirmiş olmaları. Kesinlikle bir istikrar yok. Yönetim kurulu bu parçaları alıp doğru yere koyacak ve tabiri caizse çalıştıracak bir teknik direktör arıyor mu bilmiyorum. O zaman bu biraz da oyunculara yansıyor. Bence Sergio Ramos’un gelişi takıma biraz liderlik de getirdi. Kendisi doğuştan bir lider, Sevilla’lı, bu yüzden etrafı tanıyor, şehri tanıyor, taraftarları tanıyor, takıma liderlik etti, ayrıca takıma biraz daha fazla güven sağladı. Gerçek şu ki Sevilla son maçlarda performansını arttırdı ama bence kulübün finansal konseptinden biraz bahsedecek olursak, 260 milyonluk bütçe Sevilla’nın yaptığı yatırıma göre çok az. Bence şu anda sadece Sergio Ramos ve Navas’a sahip olmak, Sevilla kimliğini taşımaya devam etmek isteyenler için yetersiz. Sevilla DNA’sının farklı bir şekilde aktarılması gerekecek çünkü bu çok özel bir kulüp, normalde oyuncularla kulübün imajına çok uygun bir şekilde sözleşme imzalarlardı, kulübün geçmişiyle, kulübün idealleriyle biraz özdeşleşmeleri gerekirdi ve şimdi bana öyle geliyor ki imzalar biraz daha rastgele, daha düzensiz atılıyor. Gerçek şu ki Monchi ayrıldığından beri pek titiz davranılmadı ve Sevilla’nın itibarı ve kulübü her zaman karakterize eden kimliği biraz kayboldu.
– Portekiz’e ve milli takıma geri dönelim. Avrupa Şampiyonası yaklaşıyor. Brezilya’daki Dünya Kupası’nın yanı sıra Güney Afrika ve Rusya’da da oynadınız. Avrupa Şampiyonası’nda sanırım sadece 2012’de forma giydiniz. Uluslar Ligi’ni kazanmanın yanı sıra 2017’de Konfederasyon Kupası’nda da oynadınız. Portekiz Avrupa şampiyonu oldu ve Uluslar Ligi’ni kazandı. Ancak son Avrupa Şampiyonası’nda pek ileri gidemediniz ve şimdi 2024’te Almanya’daki performansınızla ilgili büyük beklentiler var. Şampiyonluğa ulaşabilir misiniz?
– Elbette ulaşabilirsiniz, eğer bu oyuncu jenerasyonuyla kupayı kaldırmayı hayal edebiliriz… 2016’da harika bir takımla, 2019’da bir başka harika takımla kupa kaldırdık ve bugün takımın bir parçası olan bu oyuncuların çoğu 2019 takımındaydı. Her pozisyonda, dünyanın en iyi kulüplerinde oynayan bu oyuncularla, Almanya’ya gidip Avrupa şampiyonu olacak takıma, oyunculara ve teknik direktöre sahip olduğumuzun farkına varmalı ve bu hırsa sahip olmalıyız. Elbette tek başımıza olmayacağız, Almanya var, Fransa var, İngiltere var, onlar da çok güçlü ama bence yeniden Avrupa şampiyonu olmayı hayal etmek bizim için mümkün çünkü kesinlikle olağanüstü bir kadromuz var. Sahadaki her pozisyonda dünya çapında oyuncularımız var. Dolayısıyla Avrupa şampiyonu olmayı istememiz gayet normal. Olsak da olmasak da tabii ki önce oynamamız ve diğer takımlarla karşılaşmamız gerekiyor. Ama ben en başından beri Portekiz milli takımının yeniden Avrupa şampiyonu olabileceğine inanıyorum.
– Fark yaratmaya devam eden Cristiano Ronaldo’nun ve artık kırklı yaşlarında olan Pepe’nin liderliğinde işler hiç de kolay değil, değil mi?
– Evet, bu biraz da Sevilla hakkında söylediklerime benziyor. O liderliğe, o kimliğe ihtiyacınız var. Portekiz milli takımındaki bir oyuncu sadece Portekiz milli takımındaki bir oyuncu değildir, bir kültürü temsil eden, bir ülkeyi temsil eden, bir oyuncu profilini temsil eden bir oyuncudur, ancak sahip olduğumuz tüm o yetenekleri de eklemeniz gerekir. Bence Portekiz’de en çok kullanılan kelime yetenek. Çok yetenekliyiz, iyi yönetiliyoruz. Bence bir Cristiano Ronaldo’ya sahip olmak gerekli, bir Pepe’ye sahip olmak gerekli, karar verme konusunda, bazı zor anları yönetme konusunda tecrübeli ve bu nedenle Cristiano ve Pepe’nin rolü şu anda da önemli. Portekiz’in diğer pozisyonlarda sahip olduğu tüm yetenekli oyuncularla birlikte. Yani gerçekten de tüm pozisyonlarda neredeyse mükemmel bir takımımız var. Tecrübe ve gençliğin yetenekle bir karışımına sahibiz. Ve bir şey daha var: uluslararası maçlarda çok tecrübeli gençlerimiz var, dolayısıyla Almanya’ya gidebilecek, futbolunu kabul ettirebilecek, şampiyon olma isteğini kabul ettirebilecek son derece yetenekli bir takımımız var. Ama tabii ki bunu sahada yapmaları gerekecek.
– Milli takımla ilgili sormak istediğim son soru Diogo Costa ile ilgili. Ondan tesadüfen bahsetmiyorum çünkü o da sizin gibi bir kaleci. Diogo’da onu Avrupa’nın ve dünyanın en iyi kalecilerinden biri yapacak ne gibi özellikler görüyorsunuz?
– Diogo şu anda Avrupa’nın en iyi kalecilerinden biri. Bu seviyeye istikrarlı performansı sayesinde ulaştı. Çok dengeli bir kişiliğe ve karaktere sahip bir kaleci. Zihinsel olarak çok dengeli ve tabiri caizse teknik niteliklere de sahip. Her zaman sürekli gelişim içinde olduğumuzu biliyorum, her zaman öğreniyoruz. Ben 40 yaşındayken öğrenmeye devam ettim. Futbol oynamayı bıraktığımda hala öğreniyordum. Süreç her zaman devam ediyor ama Diogo çok hızlı bir şekilde olgunluğa erişiyor. Bu aynı zamanda FC Porto’nun beklentilerinin, ister ligde ister Şampiyonlar Ligi’nde olsun sahip olduğu ve oyuncularına sunduğu rekabetçiliğin de bir sonucu ve dolayısıyla tüm bunlar Diogo için bir yük, tüm bunlar bir deneyim. Yeteneği ve her geçen gün kendini geliştirmesiyle birlikte Diogo bence şu anda Avrupa’nın en iyi kalecilerinden biri. Şahsen Diogo’yu Avrupa’nın büyük kulüplerinden birinde görmek isterim.
– Bu sohbeti sonlandırırken son bir soru: kariyeriniz boyunca birçok önemli başarıya imza attınız. Kariyerinizi neden günlerin neredeyse sonsuz olduğu Finlandiya’da sonlandırdınız?
– Ve kış gecelerinin (gülüyor). Futbolu bırakmak üzereyken bunu kamuoyuna açıklamamıştım. Bunu kendi içimde yapmak istedim ama futbolu bırakamayacağımı anladığımda transfer sezonu kapandı ve 39 yaşında zamanında davranmadığınızda iddialı projelerde yer almak zor oluyor. Sonra telefonum çaldı, bir arkadaşım Helsinki’de HIFK’de kaleci antrenörüydü. Benimle sık sık konuşuyor ve nasıl olduğumu soruyordu. İyi olduğumu söyledim, ta ki hayır diyene kadar, her gün oynamak ve antrenman yapmak istediğimi söyledim. Bana Finlandiya’da olduğunu söyledi. Açıkçası tamamen farklı, çok az görünürlüğü olan bölgesel bir lig ama günlük antrenman rutinine sahip olmak iyiydi, ve bu şartlarda oynamak istersem oraya gidebilirdim. Ve gittim de. Ailemle konuştum, herkes kabul etti ve İskandinav kültürünü tanımak, İskandinav futbolunun nasıl bir şey olduğuna dair bir fikir edinmek için altı aylığına Finlandiya’ya gittim. Ama gerçek şu ki, uzun geceler bana pek fayda sağlamıyordu. Çünkü sadece iki saatim vardı, üstelik tam gün ışığı bile değildi, alacakaranlıktı ve geri kalanı hep, hep geceydi. Sonra Nisan ya da Mayıs’ta hep, hep gündüz olmaya başladı. O zaman da gerçekten gece diyemeyeceğiniz karanlık iki ya da üç saat vardu. Bu koşullarda uyumak çok zordu ve bunu o deneyimi yaşadığımda fark ettim. Oynadım, iyi oynadım, iyi performans gösterdim ama uyuyamıyor olmak beni zihinsel olarak gerçekten etkiliyordu. Devam edemeyeceğimi fark ettim ve o zaman bıraktım. Oynamaya devam edebilirdim ama rekabetçi bir oyuncu olarak iddialı projeler, rekabetçi projeler istiyordum. Bazı teklifler çok uzaklardan geldi. Angola’ya, Avustralya’ya gitme planlarım vardı ama 40 yaşında Avustralya’ya gideceğimi sanmıyorum dedim. Arkadaşlarıma her zaman mezarlıktaki en zengin adam olmak istemediğimi söyledim, bu yüzden aileme de zaman, ilgi ve yaşam kalitesi sağlamayı tercih ettim ve onlarla vakit geçirdim.