Ankara Esnaf Odası: Tam kapanma olsa da kiralar devam ediyor

Raşit Kanık, salgın sürecinde kapanmaların kendilerini olumsuz etkilediğini, bu yüzden hükümet esnafa desteğini artırması gerektiğini söyledi.

Bayram ekonomisine bağımlı esnafın, yaşadığı mağduriyetleri dile getiren Kanık, “Tekstil olarak tuhafiye, parfümeri, çorap-çamaşır, bebe giyim esnafı bu kapanmada mağdur oldular. Bizim sektörün iş yaptığı anneler gününde bu esnafımız kapalı. Bayram öncesi yine esnafımız kapalı. Senelik cironun yüzde 40’ı bu özel günlerde kazanılır ancak bu günlerde de esnafımız kapalı. Anneler günü, bayram gibi özel günlerde kapama olunca tekstil bitme noktasında.” dedi.

“İnternet ve zincir marketlerin satışları devam ettikten sonra küçük esnaf çok mağdur”

Tuhafiye, parfümeri ve billuriyeci esnafın bütün mallarının zincir marketlerde satılıyor olmasının da büyük mağduriyetlere sebebiyet verdiğini söyleyen Kanık, “Bizim bütün mallarımızı maalesef marketler satıyor. Zincir marketler çorabından çamaşırına,  kemerinden mendiline kadar bizim esnafın mallarını satıyorlar. İster istemez 17 günde bizim esnaf korkunç zararda. Kapanmada kiralar devam ediyor. Mal sahipleri her hâlükârda kiralarını alıyor. Bu süreçte biz kapalı olunca internetten satışlar devam ediyor. İnternet satışları ile zincir marketlerin satışları devam ettikten sonra maalesef küçük esnaf çok mağdur. Esnafımız kirasını, çekini, sigortasını ödeyemediğinden şu anda korkunç sıkıntıda. Belli yerler ayın 7’sinde tekstil ürünü satamayacak. Bu devamlı olması lazım. Bu yasak devamlı olmayınca billuriye, parfümeri, tuhafiye esnafı mağduriyetleri devam edecek.” ifadelerine yer verdi.  

“Sektörümüzde kapatan esnaf yüzde 15-20’yi buluyor”

Konuşmasının devamımda Kanık, şunları söyledi:

“Kira yardımı 500-700 lira ile olacak şey değil. İşten çıkarmama kanunu var. Destek var. Bu desteklerin yıl sonuna kadar devam etmesi lazım. Esnafa kira yardımı şart. Elektrik, su ve katma değer düşmesi lazım. Vergilerin geçici olarak muhakkak düşmesi lazım. Sektörün yüzde 15-20’si kapatıyor. Tezgahını açmıyor. Açsa da zarar ediyor.”

“Tüketici nereden olursa olsun bilinçli alışveriş yapmalı”

İnternet üzerinden fırsatçılık yapıp çok fahiş fiyata mal satanlara karşı vatandaşa tavsiyelerde bulunan Kanık, “İnternet satışına karşıyım. Tüketici nereden olursa olsun bilinçli alışveriş yapmalı. İnternette alışveriş yapılıyor ama tüketiciye ne gideceği belli değil. Mağdur olan vatandaşlardan bize şikayetler geliyor ama biz bir şey yapamayız.” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu